Франція передасть Києву ще 12 САУ Caesar

Франція передасть Києву ще 12 САУ Caesar

Франція передасть Києву ще 12 САУ Caesar
. Французька гаубиця Caesar, фото: Getty Images

Франція поставить Україні ще 12 самохідних артилерійських установок Caesar на додаток до вже поставлених 18 одиниць. Про це заявив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню під час спільної пресконференції з українським колегою Олексієм Резніковим.

"Гармати Caesar важке озброєння. Ми також створюємо ефект ініціативи. Я також вітаю ініціативу Данії з надання (Україні — ред.) гармат Caesar", — сказав він.

Лекорню пояснив, що Данія — екпортні клієнти і вони замовили 19 гармат.

"Це замовлення виконується — деякі з гармат вже дісталися до Данії, деякі досі у Франції. Однак йдеться про надання з боку Данії, Франція не бере участі у жодних фінансових операціях", — сказав міністр.

Він зазначив, що загальна кількість САУ Caesar від Франції та Данії — це значна артилерійська сила.

"Франція вже надала 18 "Цезарів". Надішле ще 12. Тобто в Україні буде 18, які вже є плюс 12 які ми надамо, і 19 які має надати Данія. Загальна кількість їхня це вже значна артилерійська сила", — сказав Лекорню.

Міністр зазначив, що з тих 18 САУ Caesar, які надавала раніше Франція один зараз не працює і потрібно проводити техобслуговування на 17 одиницях, які використовуються.

"Техобслуговування пов'язане з тим, що деякі з гармат використовували під час бойових дій, а деякі роботи мають бути проведені за графіком", — сказав він.

Як повідомляє BFM TV, ці 12 гармат середньої дальності будуть "фінансуватися в рамках фонду підтримки в 200 млн євро", створеного Францією.

Крім того, 150 французьких військових вирушать до Польщі, де щомісяця навчатимуть 600 українських військових. Загалом до літа навчатимуть 2 тисячі українських військових.

Що відомо про передачу Україні САУ

22 квітня уряд Франції вирішив передати Україні САУ "Цезар" калібром 155 мм. Йшлося про постачання 12 гаубиць із запасів французької армії.

Згодом голова МЗС Франції Катрін Колонна заявила, що уряд Франції продовжить передачу Україні 155-міліметрових самохідних артилерійських установок Caesar.

19 січня стало відомо, що Данія готова передати Україні 19 САУ Caesar. Передача гаубиць супроводжуватиметься навчальним пакетом для українських військових.

На початок