У Канаді на три роки декриміналізували важкі наркотики

У Канаді на три роки декриміналізували важкі наркотики

У Канаді на три роки декриміналізували важкі наркотики
. Фото: Unsplash / Lewis Parsons

Влада канадської провінції Британська Колумбія розпочала перший у країні експеримент із декриміналізації важких наркотиків у невеликих кількостях. Про це повідомляє ВВС.

Федеральний уряд Канади задовольнив прохання провінції провести трирічний експеримент. Програма діятиме з 31 січня 2023 року до 31 січня 2026 року, якщо вона не буде скасована федеральним урядом. За приклад канадський уряд взяв подібну політику в сусідньому американському штаті Орегон, який декриміналізував важкі наркотики в 2020 році.

Тепер дорослі можуть мати до 2,5 г таких наркотиків, а також метамфетамін, фентаніл і морфін.

Попри те, що ці речовини залишаться незаконними, дорослих, у яких буде виявлено менше ніж 2,5 г наркотиків, не буде заарештовано, висунуто звинувачення чи конфісковано. Натомість їм буде запропонована інформація про доступні медичні та соціальні послуги.

За словами чиновників, близько 10 000 жителів померли від передозування після того, як Британська Колумбія оголосила наркотики надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я у 2016 році.

Федеральна міністерка психічного здоров’я та залежностей Керолін Беннет назвала цей крок "монументальною зміною в політиці щодо наркотиків, яка сприяє розвитку довіри та підтримки в медичних і соціальних службах, а не подальшій криміналізації".

"Декриміналізація людей, які вживають наркотики, руйнує страх і сором, пов’язані зі вживанням психоактивних речовин, і гарантує, що вони почуватимуться безпечніше, звертаючись по допомогу, яка врятує життя", – сказала міністерка психічного здоров’я та залежностей Британської Колумбії Дженніфер Вайтсайд.

Читайте також

Світовий рекорд: в Іспанії вилучили 32 тонни марихуани

"Покарання не працює". Ореґон може декриміналізувати зберігання важких наркотиків

На початок