"Затримали чоловіків, які тимчасово проживали у Сумах та працювали на ФСБ" – СБУ

"Затримали чоловіків, які тимчасово проживали у Сумах та працювали на ФСБ" – СБУ

"Затримали чоловіків, які тимчасово проживали у Сумах та працювали на ФСБ" – СБУ
. Фото: СБУ

30 січня Служба безпека України затримала двох чоловіків, які надавали російській спецслужбі дані про позиції та вербували нових інформаторів, йшлося в офіційному повідомленні. За даними СБУ, чоловіки родом з Харківщини, які з початку повномасштабного вторгнення переїхали до Сумської області. Один з них нині проживає в Одеській області, інший залишившися на Сумщині, згодом був мобілізований.

За даними слідства, 32-річний переселенець, який з початку війни проживав на Сумщині, з листопада 2022 року був мобілізований на період воєнного стану. Після військкомату його направили до навчального центру у Житомирській області. Перебуваючи на території установи він збирав персональні дані інструкторів з бойової підготовки, а також приховано "вивчав" систему охорони військового об’єкта, зазначила СБУ.

Згодом мобілізованого перевели на територію Донецької області. Проходячи службу в роті забезпечення на посаді водія, чоловік систематично відвідував місця дислокації українських військових, також повідомила Сумська обласна прокуратура. На сході України його цікавили місця базування і маршрути переміщення бойових підрозділів ЗСУ в районах Слов’янська і Краматорська.

Ще чоловік залучив свого 46-річного земляка, який після 24 лютого минулого року разом з ним переїхав до Сум як внутрішньо переміщена особа, а згодом — до Одеської області, йшлося в повідомленні СБУ.

Мешканця Сумщини затримали за підозрою у державній зраді – СБУ
Фото: СБУ

Погодившись на "пропозицію" знайомого, чоловік отримав відповідний інструктаж і розпочав розвідувати місця базування підрозділів Сил оборони у причорноморському регіоні. Насамперед він намагався виявити склади з артилерійським озброєнням та боєприпасами українських військ, йшлося в офіційному повідомленні.

Під час обшуків за місцями перебування затриманих правоохоронці виявили смартфони із доказами законспірованого листування з представником російської спецслужби.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), фігурантам повідомлено про підозру. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Читайте також

  • СБУ перевіряє наявність російського паспорта у депутатки Сумської міськради.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок