"Володимир Володимирович — мій друг": у Черкасах триває суд над депутатом від ОПЗЖ

"Володимир Володимирович — мій друг": у Черкасах триває суд над депутатом від ОПЗЖ

"Володимир Володимирович — мій друг": у Черкасах триває суд над депутатом від ОПЗЖ
. Суспільне Черкаси

У Придніпровському суді Черкас 31 січня суд продовжив розгляд справи стосовно депутата Олександра Замирайла, який планував бути гауляйтером Черкащини у випадку окупації області Росією.

Суд продовжив досліджувати письмові матеріали у справі, повідомила кореспондентка Суспільного Анна Іщенко з зали суду.

Суддя розповів, що матеріали у справі, які надала прокуратура, відправили на експертизу із запитом, чи містяться у розмовах Замирайла з дружиною фрази підтримки збройної агресії Росії.

"Експерт встановив: через позитивне ставлення підозрюваного до факту уявної перемоги Російської Федерації, агресія Росії до України підозрюваними виправдовується. Це підтверджується тими фразами, які вони сказали і які прослухали та засвідчили експерти", — прокоментував суддя.

Олександр Замирайло пояснив, що тостував за друга — Володимира Володимировича:

"Коли я тостував з дружиною, я не мав на увазі Путіна, це дописали. Там було Володимир Володимирович. Володимир Володимирович — це наш друг. Путін тут ні до чого. Але експерти записали це, як за Путіна".

замирайло
Суспільне Черкаси - Анна Іщенко

На досліджену в аудіо фразу, у якій бажав перемоги Росії, підозрюваний пояснив, що обговорював з дружиною фільм й стосунку до війни в Україні це немає.

Інший експерт оглянув робочий кабінет та особисту сторінку Олександра Замирайла у фейсбуці:

"Огляд встановив, що в нього є сторінка з ім'ям Олександр Новіков, з цієї сторінки експерт перейшов на сторінку Замирайла. Скріншоти з цих ресурсів додані до матеріалів справи", — зазначив суддя.

Суд призначив наступне засідання на 14 лютого, на якому продовжать розглядати доказові матеріали.

Що відомо

  • Олександра Замирайла обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України. Крім того, його дружину оголосили в міжнародний розшук. Сам же Замирайло, за даними слідства, планував виїхати до США.
  • Як зазначили в СБУ, "серед власного оточення депутат та його "помічниця" стверджували, що війна, розв’язана РФ в Україні, – це виключно внутрішній громадянський конфлікт; заперечували нанесення авіаударів РФ по мирних містах, зокрема, і по Черкасах; заперечували вчинення жорстоких злочинів військовими РФ та поширювали фейки, що до них причетні ЗСУ; обурювалися обміну українських військовополонених, зокрема, спецзагону "Азов".
  • Слідчі СБУ повідомили чоловікові та його помічниці про підозру за ч.1, ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу.
  • Замирайло очолював фракцію "Опозиційна платформа – за життя" до заборони цієї партії, і водночас працював помічником чинного народного депутата.
  • Засідання, яке мало відбутися 28 листопада, перенесли. Захисник підозрюваного Смоляр повідомив, що Замирайло не з'явився на засідання, бо він перебуває на стаціонарному лікуванні у Третій міській лікарні Черкас. У зв'язку з тим, що підсудний не прийшов, засідання перенесли на 7 грудня.
  • 20 грудня суд продовжив вивчення справи, зокрема, заслухали телефонні розмови. В аудіоматеріалах містилися розмови Замирайла і його дружини про вторгнення Росії в Україну, зокрема, вони говорили фрази "За Россию", згадували "націоналістичні угрупування" в Україні та відзначали позитивні, на їхню думку, якості російського політика Володимира Жириновського.
  • 11 січня суд продовжив розгляд справи стосовно депутата Олександра Замирайла. Суддя зазначив, що розмовах звучать слова про схвалення дій російських військовослужбовців, а також фрази "Нужно идти до Польши, а может и до Берлина".

Що відомо про заборону ОПЗЖ

  • Фракцію ОПЗЖ у Черкаській міській раді 2020-2025 років скликання очолював Олександр Замирайло.
  • Депутати, обрані від Черкаської регіональної організації Політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" до сільських, селищних, місцевих та обласної ради офіційно заявили про вихід з партії.
  • 1 березня 2022 року депутат Черкаської міськради Олександр Замирайло опублікував заяву як голова фракції Черкаської команди політичної партії "Опозиційна платформа – За життя".
  • 14 березня Замирайло написав про зупинення своєї політичної діяльності в "ОПЗЖ".

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок