Садибу в Старому Мерчику на Харківщині планують законсервувати

Садибу в Старому Мерчику на Харківщині планують законсервувати

Садибу в Старому Мерчику на Харківщині планують законсервувати
.

Обласний Департамент містобудування та архітектури готується укласти договір на розробку проєкту з консервації палацово-паркового комплексу у Старому Мерчику на Харківщині.

Про це заступник директора Департаменту Юрій Фурсов розповів на сесії облради 28 травня.

"Так, дійсно, у нас там є певна проблематика. Ми розробили рекомендації на попередні роботи. Вони стосувалися створення діафрагми жорсткості для зовнішніх конструкцій основної будівлі... На сьогодні юридичним департаментом вже відпрацьований проєкт договору, який ми укладатимемо з проєктною організацією на розробку проєктно-кошторисної документації по консервації даного об'єкту. Причому ми будемо займатися не тільки основною будівлею, але чотирма, що розташовані поруч", — сказав Фурсов.

За його словами, кроквяна (стропильна) система даху будівель — аварійна. Консервування означає її заміну, що дасть можливість перейти до робіт у приміщеннях.

"Проєкт договору готовий, фінансування, спецрахунок департаменту, фінансова складова – 750 тис. з хвостиком. У цьому році ці роботи будуть виконані. Задача наступна: департамент прагне розробити проєктно-кошторисну документацію на будівлю свого балансу... З точки зору фасадів будуть працювати по укріпленню штукатурного шару, щоб зафіксувати це все", — сказав Фурсов.

Щоб отримати дозвіл на подальші роботи, департамент має виконати процедуру.

"Проходимо проєктно-кошторисну документацію, пам’ятники носять статус національних, заходимо в Мінкульт, погоджуємо проєктну документацію, отримуємо дозвіл на роботи з пам'яткою національного значення. Заходимо в ДАБІ України, отримуємо дозвіл на виробництво робіт. І потім працюватимемо з точки зору фінансового наповнення цих робіт", — пояснив заступник директора департаменту.

За його словами, на Харківщині 748 пам'яток архітектури, з них 525 у Харкові. Фурсов визнав, що відновлення і збереження пам'яток Харківщини, серед яких Старий Мерчик і Шарівка — "в процесі". А також зазначив, що цього року планується розпочати консервацію будівлі на Університетській, 26 у Харкові, де у 2018 році сталася пожежа.

Що відомо

  • Садиба Шидловських у Старому Мерчику, що визнана пам'яткою архітектури, вигоріла у квітні 2018 року. Відтоді чиновники обіцяють її відновити.
На початок