У Вінниці триває реорганізація центру реабілітації "Промінь": що зміниться

У Вінниці триває реорганізація центру реабілітації "Промінь": що зміниться

У Вінниці триває реорганізація центру реабілітації "Промінь": що зміниться
. Реабілітаційний центр "Промінь". Суспільне Вінниця

З державної реабілітаційної установи для дітей у державне некомерційне підприємство. У Вінниці триває реорганізація центру "Промінь". Стартувала вона торік у жовтні. Відповідне рішення прийняло Міністерство соціальної політики. Центр у підпорядкуванні саме цього відомства. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит Суспільного.

"Наразі розпочато процес трансформації державних реабілітаційних установ, що належать до сфери управління Мінсоцполітики, які мають медичну ліцензію. Зазначені установи в теперішніх умовах діють як заклади охорони здоровʼя, оскільки мають відповідну ліцензію МОЗ. Реорганізація передбачає зміну організаційно-правової форми шляхом перетворення у державне некомерційне підприємство. Це дозволить укладати договори про надання послуг з реабілітації за програмою медичних гарантій з Національною службою здоровʼя".

Тобто фінансувати ці заклади буде не Мінсоцполітики, а Національна служба здоровʼя.

"Процес реорганізації не передбачає зменшення обсягу послуг, що надається Центром. При цьому його перетворення в державне некомерційне підприємство дасть можливість залучити кошти місцевих бюджетів для надання соціальних послуг".

Тепер через реформу у центрі безкоштовно не надаватимуть реабілітаційні послуги дітям, розповідає мама дитини з інвалідністю Світлана Донець. Тут ліквідують соціальну, психолого-педагогічну, трудову реабілітації та дитячий патронат.

"Батьки не можуть поставити велику спеціалізовану бігову доріжку, з підвісами в себе вдома. Якщо кажуть, що батьків можна навчити і вони будуть працювати вдома. Також розглядають, що такі заняття, як арттерапія, трудова діяльність, вважають, що не потрібно, тому що це соціальна послуга. Це розвага. Ні. Для дітей це не просто перевантаження, це моторика рук", — каже Світлана Донець.

У Вінниці триває реорганізація центру реабілітації "Промінь": що турбує батьків
Суспільне Вінниця

Соціальна реабілітація вкрай необхідна, додає Світлана. Вона доповнює медичну і фізичну. А при деяких ментальних порушеннях є основною. Бо допомагає дитині здобути навички родинно-побутової діяльності, адаптуватися у суспільстві.

Аби відстояти право дітей з інвалідністю на різні напрямки реабілітації, батьки зверталися до органів влади та посадовців. Просили переглянути процес реорганізації. У результаті державна установа "Центр комплексної реабілітації для дітей "Промінь" має перетворитися у державне некомерційне підприємство Центр комплексної реабілітації "Промінь". Оскільки з назви зникає "для дітей", батьки бояться, що заклад почне надавати послуги й дорослим з інвалідністю. А, отже, перелік послуг та кількість місць для дітей скоротяться.

"Мені складно уявити, як центр стане загальнодоступним для всіх. Тому що кожен, в кого є проблеми, зможе підійти і взяти направлення в лікаря і пройти тут реабілітацію", — каже Світлана Донець.

У грудні батьків запросили на круглий стіл у Вінницьку військову адміністрацію. Були присутні два народних депутати та міністерка соцполітики. Кореспондентів на зустріч не пустили. Ось що тоді розповіли батьки Суспільному.

"Фактично для наших дітей втрачається остання можливість отримати доступну, навіть матеріально доступну, безкоштовну, комплексну реабілітацію. Це і медична, і психолого-педагогічна. Більше такими послугами нас ніде не можуть забезпечити. Там є не просто логопеди і психологи, там з нашими дітьми працюють за різними методиками, системами і програмами. І дуже гарні результати. До нас приїжджають на реабілітацію з Києва, Дніпра, з Харкова, з західної України", — розповіла Наталія Грисько.

Дирекція центру "Промінь" відмовилася спілкуватися з Суспільним. Всередину приміщення кореспондентів теж не впускали. По коментар зверталися чотири рази. В охоронців щоразу одна й та ж відповідь.

Суспільне готове надати ефірний час для висловлення позиції директору Віталію Донцю. Наразі реорганізація центру триває. Хоча мала закінчитися 17 січня.

Центр "Промінь" — один із чотирьох дитячих закладів комплексної реабілітації. Про це йдеться на сайті Міністерства соціальної політики станом на травень 2022-го. Працює заклад з 1997 року. Засновником є Вінницька обласна адміністрація. Підпорядковується Міністерству соціальної політики.

Читайте також

  • Військовий медик із Вінниччини розповів, як рятує оборонців та цивільних на Донеччині
  • Замінили опалення та зробили косметичний ремонт: у Вінниці облаштовують пункт тимчасового проживання переселенців
На початок