Росія не відмовилась від намірів отримати від Ірану балістичні ракети — Юрій Ігнат

Росія не відмовилась від намірів отримати від Ірану балістичні ракети — Юрій Ігнат

Росія не відмовилась від намірів отримати від Ірану балістичні ракети — Юрій Ігнат
. Речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат, фото: скріншот відео Media Center Ukraine

Одна з основних загроз для України, яка "висить у повітрі" та може бути реалізована — це отримання Росією іранських балістичних ракет.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному повідомив речник Повітряних сил України Юрій Ігнат.

"Те, що є — Росія не залишила своїх намірів отримувати від Ірану і безпілотники-камікадзе і певним чином ракети, про які було оголошено раніше — Fateh та Zolfaghar — це балістика, проти балістики ми не маємо сьогодні засобів. Але балістика у Росії є у вигляді тих же ракет "Кинжал". Це — фактично комплекс, але повітряного базування, який б’є по балістичній території. Так само ракети Х-22, і ракети С-300 С-400 - зенітні ракети, які б’ють по балістичній території", — зазначив він.

Військовий пояснив, що Україна могла б знищувати російські ракети на позиціях. В іншому разі Силам оборони потрібні сучасні комплекси протиповітряної оборони від західних партнерів.

"Це — виклики та загрози, які сьогодні стоять. Можна знищувати їх (ракети — ред.) і на позиціях. Але і наші партнери розуміють, що проти балістичних загроз потрібні засоби. Такі як Patriot PAC-3 та SAMP-T", — зауважив Юрій Ігнат.

Водночас союзники України вже висловили готовність передати комплекси.

"Ми бачимо зрушення: Італія, Франція заявили про готовність передавати і ці системи, про що зараз активно йдуть обговорення після того ж "Рамштайну". Тому загроза є, нікуди не зникла і мусимо на неї реагувати", — розповів посадовець.

Що відомо про застосування РФ іранської зброї на війні в Україні

13 вересня 2022 року військові ЗСУ уперше знищили ударний дрон-камікадзе іранського виробництва.

Уранці 17 жовтня військові РФ атакували Київ дронами-камікадзе. Збройні сили України збили 25 із близько 30 дронів. Унаслідок повторної атаки, один з дронів влучив у 120-річний житловий будинок. Кутова частина будівлі обвалилася. Під завалами опинилися мешканці. Четверо людей загинули, серед них — вагітна.

За даними української розвідки, Росія замовила в Ірані понад 2400 дронів-камікадзе. Іран заперечує надання Росії зброї для війни в Україні.

США, ЄС, Канада і Британія анонсували санкції проти Ірану за надання Росії дронів.

4 грудня в ЗСУ повідомили, що Росія рідше застосовує іранські дрони через морози. Того ж дня ЗМІ повідомили, що США намагаються зірвати поставки іранської зброї до РФ.

Наприкінці грудня керівник військової розвідки України Кирило Буданов заявив, що Іран не передає Росії крилаті ракети для війни в Україні через загрозу запровадження проти нього жорстких міжнародних санкцій.

Читайте також

В Ірані пролунали вибухи, влада каже про атаку безпілотників

Атаку на військові обʼєкти Ірану, ймовірно, здійснив Ізраїль — WSJ

На початок