"Збирали по всій Європі": в Укрпошті закликали з розумінням і позитивом поставитись до заміни звичайних ламп на LED

"Збирали по всій Європі": в Укрпошті закликали з розумінням і позитивом поставитись до заміни звичайних ламп на LED

Офiцiйно
"Збирали по всій Європі": в Укрпошті закликали з розумінням і позитивом поставитись до заміни звичайних ламп на LED
. Ілюстративне фото: Getty Images

В Україні стартувала програма обміну старих ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи. Про це повідомив гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський. Відсьогодні кожен повнолітній українець може принести у відділення Укрпошти 5 справних ламп розжарювання та отримати стільки ж світлодіодних.

"Відсьогодні починаємо перший етап заміни обсягом 20 мільйонів ламп і першими зможуть обміняти лампи мешканці обласних центрів, Кривого Рогу, Краматорську та Покровську. Згодом поширимо цю програму на інші міста та райцентри, а в кінці місяця на всі села країни", — пише Смілянський.

Обмін буде відбуватись у два способи — за попереднім замовленням і без нього.

Попередньо зробити замовлення можна через застосунок Дія, тоді ви гарантовано зможете отримати LED-лампи. Якщо ж прийти до відділення Укрпошти без реєстрації, то обмін відбудеться лише якщо лампи будуть у наявності.

Голова Укрпошти додав, що програма ініційована президентом України Володимиром Зеленським та президенткою Єврокомісії Урсулою фон де Ляєн.

Цільовий ефект від заміни 50 мільйонів ламп має скласти майже 7-10% від загального енергоспоживання, що дорівнює одному атомному реактору електростанції.

"Завчасно хочу попередити, що постачальники в короткий термін збирали лампочки по всій Європі, тому вони можуть бути різними. Просимо поставитись до цього з розумінням та позитивом. Чи будуть через це виникати кумедні ситуації по типу "мені не подобається теплота світла від лампи, не так гарно бачу кількість втрат російської армії" чи "а у сусідки червона коробочка, а в мене зелена, чому це мені дали таку"?", — шуткує Смілянський.

Щодо можливих черг у відділеннях Укрпошти посадовець зазначив, що для початку обміну навмисно обрали кінець місяця та початок нового, коли немає оплат комунальних платежів та доставки пенсій.

Що відомо про програму обміну ламп

13 грудня 2022 року стало відомо, що Єврокомісія виділить 30 млн євро на 30 млн LED-ламп для українців. Світлодіодні лампи (LED) на 88% більш енергоефективні ніж старі лампочки.

Уряд України затвердив програмуПроєкт реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації та Укрпоштою за підтримки Європейського Союзу. Він впроваджується як один з інструментів енергоефективності, які дозволяли б вистояти під час енергокризи та забезпечити баланс енергоспоживання в пікові години. Відтоді, як РФ почала обстрілювати об’єкти української енергетичної інфраструктури, Україна відчуває брак генерації та розподілення електроенергії. За даними НЕК “Укренерго” 40-60% енергії споживається домогосподарствами. Водночас, за даними Міненерго України, приватні домогосподарства все ще використовують значну кількість ламп розжарювання. по обміну ламп 10 січня 2023 року.

Українці матимуть змогу обміняти п’ять ламп розжарювання на п’ять світлодіодних (LED) ламп двох типів цоколю ламп Е27 та Е14.

Перші партії ламп надійдуть до обласних центрів (крім тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя та міста Севастополя), а також — до Краматорська, Покровська і Кривого Рогу. До кінця лютого LED-лампи мають надійти в інші населені пункти України.

Для участі в програмі слід залишити заяву в застосунку Дія, виконавши наступні кроки:

  • авторизуватись в застосунку;
  • обрати Послуги — Обмін лампочок;
  • вказати контактний номер телефону та відділення Укрпошти, у якому бажано отримати лампи;
  • зазначити тип та кількість світлодіодних ламп для отримання.

Читайте також

Українці можуть подати заяву про обмін лампочок у "Дії". Як це зробити

На початок