Біля Бахмута виснажених боями "вагнерівців" замінює регулярна армія РФ — ISW

Біля Бахмута виснажених боями "вагнерівців" замінює регулярна армія РФ — ISW

Біля Бахмута виснажених боями бійців ПВК Вагнер замінює регулярна армія РФ
. Євген Пригожин на похороні загиблого в Україні бійця ПВК "Вагнер" кладовищі під Санкт-Петербургом 24 грудня 2022 р. . Фото: Associated Press

Регулярні російські війська, ймовірно, замінюють виснажені сили ПВК “Вагнер”, щоб підтримати наступ на Бахмут після того, Сили оборони України відійшли від Соледара. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

“Наступ групи “Вагнера” на Бахмут, ймовірно, завершився захопленням Соледара. Сили ПВК “Вагнера” в Бахмуті не досягли значних успіхів після захоплення Соледара. Регулярні російські підрозділи зараз беруть участь у боях у Бахмуті з метою активізації російського наступу”, — йдеться в аналітичному звіті.

За даними аналітиків, бойові кадри, опубліковані 20 січня, вказують на те, що російські повітряно-десантні війська (ВДВ) діють навколо Бахмута. На них видно російську БМД-4М — нішеву механізовану техніку, що використовується виключно ВДВ.

Російське джерело повідомило, що 27 грудня підрозділи Вагнера та ВДВ проводили спільні операції в Бахмуті, відзначили в ISW.

“Міністерство оборони Росії все частіше повідомляє, що російські ВДВ діють в районі Бахмута з початку січня 2023 року, що вказує на те, що звичайні російські війська посилюють, якщо не замінюють, ймовірні сили "Вагнера" в цьому районі”, — зазначається у звіті американських аналітиків.

За даними ISW, сили групи "Вагнера" — особливо засуджені — зазнали значних втрат у Бахмуті з осені 2022 року. Один анонімний американський чиновник заявив 5 січня, що сили ПВК "Вагнер" втратили понад 4 100 загиблих і 10 000 поранених, у тому числі понад 1 000 загиблих у період з кінця листопада до початку грудня під Бахмутом.

Раніше в Інституті оцінили російський наступ на Бахмут як такий, що досяг кульмінації.

“Ми продовжуємо вважати, що наступ ПВК “Вагнер” досягнув кульмінації, але тепер вважаємо, що росіяни перекидають регулярні підрозділи для продовження бою. Таким чином, більш масштабні російські зусилля проти Бахмута, скоріш за все, не досягли кульмінації”, — відзначили наразі аналітики.

Інші ключові висновки ISW щодо війни в Україні:

  • Російські війська намагаються перешкодити Україні повернути ініціативу, можливо, напередодні запланованого вирішального російського наступу на Донбасі.
  • Російським військам, ймовірно, не вистачає бойової потужності, необхідної для проведення більш ніж однієї великої наступальної операції під час закріплення українських сил у західній частині Донецької та східній частині Запорізької областей.
  • Російське військове керівництво може знову планувати наступальну операцію, виходячи з помилкових припущень щодо можливостей російської армії.
  • Зменшення опори російських військових на ПВК "Вагнер" навколо Бахмута, ймовірно, зменшує вплив фінансиста групи "Вагнера" Євгена Пригожина.
  • За наявною інформацією, російські війська продовжували обмежені контратаки для відновлення втрачених позицій на лінії Сватове-Кремінна.
  • Українські війська продовжували завдавати ударів по російських тилових районах у Луганській області.
  • Російські війська продовжували наступальні операції в районі Бахмута та Авдіївки-Донецька. Російські війська продовжили локальний наступ поблизу Вугледара на заході Донецької області.
  • Російські джерела не повідомляли про наземні атаки російських військ у Запорізькій області другий день поспіль 28 січня.
  • Деякі російські громадяни продовжують обмежені спроби саботувати зусилля російських силових структур.
  • Російські окупаційні чиновники продовжують висувати умови для довгострокової примусової депортації українських дітей до Росії.
Карта бойових дій за 28 січня від ІSW на війні в Україні
Фото: з сайту ISW

Читайте також

Зеленський ухвалив санкції щодо перевізників, пов'язаних з РФ, Москва саботує "зернову угоду". 340 день війни. Онлайн

Генштаб ЗСУ попереджає про загрозу авіаційних і ракетних ударів, росіяни наступають на трьох напрямках

Авіація Сил оборони завдала 4 удари по окупантах — Генштаб ЗСУ

На початок