Угорщина не блокуватиме наступний транш військової допомоги ЄС для України — журналіст

Угорщина не блокуватиме наступний транш військової допомоги ЄС для України — журналіст

ЗМІ
Угорщина не блокуватиме наступний транш військової допомоги ЄС для України — журналіст
. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто на зустрічі голів МЗС країн Євросоюзу у Брюсселі, 23 січня 2023 року. Фото: AP

Під час зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів Європейського Союзу, яка відбувається 23 січня у Брюсселі, Угорщина запевнила, що не чинитиме опору в наданні чергового пакета військової підтримки для України.

Про це у своєму Twitter повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Зрештою Угорщина оголосила сьогодні під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, що не блокуватиме наступний транш військової допомоги ЄС для України", — написав він.

Раніше журналіст повідомляв, що Угорщина блокує 500-мільйонний транш Україні від Євросоюзу.

"Нічого дивного, але Угорщина блокує наступний транш Європейського фонду миру (EPF) вартістю 500 мільйонів євро для військової підтримки України. Наразі в рамках EPF було надано 3,1 мільярда євро", — написав він 20 січня, зазначивши, що міністри закордонних справ ЄС обговорять це питання у понеділок, 23 січня.

Що відомо про зустріч міністрів закордонних справ ЄС

23 січня у Брюсселі відбувається зустріч міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу. На порядку денному — обговорення подальшої військової підтримки України, зокрема мова йтиме про можливе надання Україні німецьких танків Leopard, повідомив Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель, відповідаючи на питання журналістів перед зустріччю.

"Ми розглянемо, як продовжувати військову допомогу Україні. Ми обговоримо новий транш з Європейського фонду миру, що передбачає більше фінансування для України. Обговоримо рівень військової підтримки після зустрічі в Рамштайні, де, до речі, були взяті багато зобов’язань, включаючи двосторонні", — сказав Боррель.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба під час онлайн-виступу на заході закликав почати переговори щодо вступу України до ЄС вже цього року.

"Ми маємо високі очікування від Саміту Україна-ЄС 3 лютого та спільного засідання Уряду України та Коледжу ЄС напередодні Саміту. Ми розраховуємо на відчутні практичні результати обидвох подій", — додав він.

Кулеба нагадав, що Україна фіналізує виконання рекомендацій Єврокомісії та розраховує на позитивну доповідь Європейської Комісії цієї весни.

Також під час зустрічі міністри закордонних справ країн ЄС затвердили новий пакет санкцій проти Ірану за репресії проти демонстрантів, заявив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем.

"Сьогодні міністри ухвалили новий пакет санкцій проти Ірану, націлених на тих, хто керує репресіями. ЄС рішуче засуджує брутальне та непропорційне застосування сили іранською владою проти мирних демонстрантів", — зазначив дипломат.

Читайте також

Польща допоможе отримати Leopard, Україна збільшує резерви військовослужбовців. 334 день війни. Онлайн

На початок