У громаді на Житомирщині знайшли скинутий літаком реактивний боєприпас, який не здетонував

У громаді на Житомирщині знайшли скинутий літаком реактивний боєприпас, який не здетонував

У громаді на Житомирщині знайшли скинутий літаком реактивний боєприпас, який не здетонував
. У Черняхівській громаді знайшли реактивний снаряд, скинути літаком армії РФ. Житомирщина, 18 січня 2023 року

18 січня у Черняхівській громаді знайшли скинутий російським літаком реактивний боєприпас, який впав у лісі, але не здетонував. Інформацію про це опублікувала на своїй сторінці пресслужба ДСНС у Житомирській області.

У коментарі Суспільному начальник 23 державної пожежно-рятувальної частини Черняхівської громади Святослав Грищук розповів, що снаряд знайшов один із місцевих жителів, який повідомив про знахідку рятувальників.

"Чоловік знайшов його у лісосмузі поблизу села Плехів. Я обстежив місце і зробив заявку на наших піротехніків, які того ж дня приїхали та знищили снаряд, підірвавши його. Це був реактивний боєприпас (авіаційна ракета – ред.) класу "повітря-повітря", скинутий літаком армії РФ – снаряд впав, але не спрацював. Ймовірно, він лежить тут з тих часів, коли російська авіація ще залітала в повітряний простір України з півночі", – говорить Святослав Грищук.

За його словами, востаннє у Черняхівській громаді знаходили снаряди сучасної війни у серпні 2022 року.

"На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну авіація армії РФ залітала в наш повітряний простір, і тоді ми частіше знаходили російські боєприпаси та їхні уламки. Зараз це вже поодинокі випадки. Що, однак, не відміняє небезпеки, яку вони несуть. Якщо такі снаряди переміщувати, вони можуть здетонувати. Те, що він впав, не спрацювавши одразу, вже несе небезпеку для людей. Адже це дуже потужні боєприпаси, які можуть здетонувати і вразити велику площу території. Саме тому ми просимо усіх – і дорослих, і дітей – у разі, якщо ви знайшли такий чи будь-який інший боєприпас – не чіпайте його і одразу телефонуйте за номером 101", – каже Святослав Грищук.

Те ж саме стосується і боєприпасів часів Другої світової, хоча їх, за словами Святослава Грищука, знаходять переважно навесні та восени під час польових робіт на присадибних або пайових земельних ділянках.

Ще по темі

  • Кордон з Білоруссю на Житомирщині зашивають окопами та заливають бетоном.
  • Після ранкової атаки РФ у Малинській та Коростенській територіальних громадах знайшли уламки російських ракет.
  • Під час масованої ракетної атаки Росії підрозділ ППО Десантно-штурмових військ в небі над Житомирщиною збив крилату ракету Х-555.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок