Село Ватутіне на Харківщині хочуть перейменувати в Залужне: в селі пояснили чому

Село Ватутіне на Харківщині хочуть перейменувати в Залужне: в селі пояснили чому

Ексклюзивно
Село Ватутіне на Харківщині хочуть перейменувати в Залужне: в селі пояснили чому
. Фото: Ватутінський ліцей/Facebook

Село Ватутіне Нововодолазької громади планують перейменувати в Залужне. Назву запропонували в старостаті села. Перейменування мають погодити на черговій сесії облради.

Про це Суспільне Харків розповів Нововодолазький селищний голова Олександр Єсін.

"Багато хто подумав, що нова назва — на честь Головнокомандувача. Навіть я так спершу подумав, коли побачив пропозицію. Почали отримувати відписки від різних органів. Але насправді назва розшифровується як "за лугом". Мотивуємо тим, що село розташовується за лугом біля річки Вільхуватка", — пояснив Єсін.

Більшість жителів села — це близько 60% — були проти перейменування, розказує староста села Владислав Фадєєв.

"Особисто мені подобається версія, що хочемо перейменувати на честь генерала. Але офіційна версія саме про "за лугом", безумовно. До мене звертається багато військових і кажуть, що "ВатутінеСело назвали на честь радянського генерала Миколи Ватутіна. Зокрема, він брав участь у боротьбі проти УПА" — це ганьба, а не назва. Тому і я особисто підтримую перейменування", — каже староста.

Інші варіанти для перейменування

Серед варіантів були: Десятка (неформальна назва села), Світле, Берегинівка, Лісове, Зелене, Героїчне, Мирне, Гордіївка, Слов'янське, Калинівка, Калинове, Радимирівка, Зорянське, Миролюбівка.

Процес перейменування топонімів у громаді почали влітку 2022 року, каже Єсін.

"У вересні або жовтні провели серйозне подворове опитування-анкетування. На ньому визначили "Залужне". У жовтні провели сесію, прийняли клопотання. Коли Харківська обласна рада підтримає клопотання, тоді комітет Верховної Ради розглядатиме".

Історичної назви село не має, радянська назва "Ватутіне" — перше.

"Ми вважали, що вже все перейменували, але з'ясувалось, що ще у громаді є вулиця Комунальна, яку рекомендують декомунізувати. Також маємо вулиці Гагаріна та Менделєєва, але поки жителі проти перейменування", — розказує селищний голова Єсін.

Чи можна назвати село на честь Валерія Залужного?

Якби місцеве самоврядування вирішило перейменування село на честь Валерія Залужного, Український інститут нацпам'яті не підтримав би цю пропозицію, говорить начальниця Північно-Східного відділу інституту Марія Тахтаулова: "Якщо в обґрунтуванні було написано, що це на честь Залужного, то, поза сумнівом, ні, бо це суперечить чинному законодавству: не можна називати іменами живих людей".

Остаточне рішення щодо перейменування прийматиме Верховна Рада.

Ватутіне в Україні

Місто Ватутіне на Черкащині також хочуть перейменувати на Багачеве. Серед запропонованих варіантів був і "Джонсонове" на честь колишнього британського прем'єр-міністра Бориса Джонсона, проте жителі не підтримали такий варіант.

Що відомо

  • Нововодолазька селищна рада у вересня затвердила нові назви для 80 вулиць, назви яких були пов'язані з Росією.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок