На Сумщині готуються до відкриття дитячих садочків

На Сумщині готуються до відкриття дитячих садочків

На Сумщині готуються до відкриття дитячих садочків
.

Освітяни на Сумщині готуються до відкриття дитячих садочків. Вони можуть поновити роботу з 1 червня. Таке рішення обласна комісія з надзвичайних ситуацій планує ухвалити 29 травня. Як готуються дитячі садочки до відкриття, та за яких умов заклади зможуть відкритися, а діти - відвідувати їх, дізнавались журналісти Суспільного.

Дитячий садочок "Попелюшка", що на Римського-Корсакова в Сумах, через карантин не працює два місяці. До карантину його відвідували 243 дитини. Вихователі готуються до прийому малечі, тому вже прибрали всі м'які іграшки. Відсутність м'яких іграшок та килимків із довгим ворсом - це одні із вимог МОЗу, виконання яких дасть можливість відкрити заклад.

На Сумщині готуються до відкриття дитячих садочків

Серед інших вимог, зокрема, заборона на вхід до садочка батькам, вимірювання температури тіла дитини при прийомі та раз на чотири години впродовж дня, заборона на спільні свята та об’єднання груп, і обов’язкове носіння масок працівниками закладу.

На Сумщині готуються до відкриття дитячих садочків

"Ми готові їх прийняти, керуючись тим протоколом, який надало нам МОЗ та головний санітарний лікар. Але все залежатиме від кількості. Ми забезпечені: антисептиками, деззасобами для вологого прибирання, рідким милом, чотиришаровими марлевими пов’язками. Дітей ми будемо приймати через медичний кабінет", - розповідає директорка ДНЗ №7 "Попелюшка"Тетяна Піддубна.

На Сумщині готуються до відкриття дитячих садочків

Вихователі закладу працюють дистанційно. Як тільки буде "добро" від Держпродспоживслужби та обласної комісії з надзвичайний ситуацій, вони повернуться на свої робочі місця.

"Управління освіти підготує дошкільні навчальні заклади, ми разом проведемо інспектування їх, і вони почнуть працювати. Тобто, на сьогодні в районах районні управління Держпродспоживслужби разом із представниками управління освіти займаються зараз цією роботою. Ми пишемо приписи, що вони мають зробити. Вони усунуть свої недопрацювання, і, будь ласка, працюйте далі", - розповів начальник головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Віталій Моісеєнко.

На Сумщині 252 дитячі садочки. Розпочнуть працювати 1 червня не всі з них.

"Всі вимоги, які прописані, дитячі садочки повинні виконати. Керівники закладів зараз над цим працюють, керівники відділів освіти над цим працюють. Дехто залучає додаткові кошти – звертаються до сільських рад. Тобт,о зараз все направлено на те, щоб виконати ті вимоги, які поставлені обов’язково. І 29 числа обласною техногенною комісією буде прийняте рішення: де, хто, і який заклад буде відкриватися. Потреба в дитячих садочках більше у містах. Ми щойно провели селекторну нараду, і з’ясували, що по селах не така потреба на сьогодні. І 20% тільки відкриваються у сільській місцевості закладів дошкільної освіти. Заклади дошкільної освіти, які при навчально-виховних комплексах, відкриватися не будуть, і - при опорних закладах", - пояснила директорка департаменту освіти і науки Сумської ОДА Вікторія Гробова.

Мама двох дітей, які відвідують дитсадок, Ксенія Радченко, говорить, що дуже чекає на відкриття закладу:

"Я вже, навіть, писала нашим вихователям в наш чат у Viber і запитувала: коли відкриються дитячі садочки? Тому що, правда, складно і зараз, коли вже всі починають активно працювати, то ми взагалі не маємо можливості виділяти стільки часу, як раніше. Тому нам катастрофічно необхідно відправляти дітей до садочка".

На Сумщині готуються до відкриття дитячих садочків

З 1 червня рішенням міської комісії з ТБ та НС дозволяють роботу садків у Сумах. Ці рекомендації попередньо дали виконкому, який має зібратися 26 травня. Норма дітей, які мають бути у групі,- 15-20 дошкільнят.

У першу чергу, братимуть до садків тих дітей, чиї батьки обоє працюють, і це підтверджують довідками з роботи. Саму дитину прийматимуть за наявності довідки про те, що дитина не хворіла останні 14 днів, і не була в контакті з потенційними інфікованиим на коронавірус. Плюс довідка про епідоточення.

У Тростянецькій ОТГ дошкільні навчальні заклади розпочали роботу з 25 травня без погоджень від обласної освіти.

"Це наші повноваження, це перше, які нам дозволив робити уряд своїм рішенням. Є місцеві комісії ТБ та НС, які дивляться по ситуації. Ми розглянули питання на комісії, що епідпорогу у Тростянці немає взагалі. У лікарні ліжко-місця не завалені хворими, навіть з інших районів. На даний час жодного хворого у Тростянецькому районі і Тростянецькій лікарні немає. Підстав для того, щоб не відкривати садочки, немає. Уряд дозволив 25 травня садочки відкрити. Там немає - за умови чи після перевірки. Тому нашим завданням було це питання розглянути. Ми його розглянули, і вся комісія вирішила одноголосно, до речі, в неї входять представники і Держпродспоживслужби, та інші", - розповів голова Тростянецької ОТГ Юрій Бова.

Авторка - Юлія Ніколаєва

На початок