В МАГАТЕ відповіли, чи планують звільнятись від російського лобі

В МАГАТЕ відповіли, чи планують звільнятись від російського лобі

Рафаель Гроссі, гендиректор МАГАТЕ
. Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Фото: AP

МАГАТЕ не планує звільнятися від представників Росії у лавах цієї організації. Про це, відповідаючи на запитання Суспільного на брифінгу на Південноукраїнській атомній станції 16 січня сказав гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Мова йшла про заступника генерального директора і керівника Департаменту ядерної енергії росіянина Михайла Чудакова.

“Ми міжнародна організація, ми маємо мати представників з усього світу. І коли людина приходить працювати в міжнародну організацію, вона працює не на конкретну країну, а на МАГАТЕ. Я аргентинець, але не працюю на Аргентину. Ми не можемо на це піддаватися”, — сказав Гроссі.

Михайло Чудаков обіймає посаду заступника генерального директора і керівника Департаменту ядерної енергії з лютого 2015 року. До початку роботи в Агентстві з лютого 2007 року Чудаков був директором Московського центру Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують АЕС.

Перед цим з 1995 року Чудаков обіймав низку керівних посад у російському "Росенергоатомі". Зокрема, у квітні 1999 року його призначили на посаду заступника генерального директора "Росенергоатому" і директора Білібінської АЕС. З 1993 до 1995 року Чудаков працював радником ВАО АЕС у Москві та Лондоні. З 1983 до 1993 року працював на різних посадах на Калінінській АЕС, зокрема як старший оператор реактора.

Раніше стало відомо, що МАГАТЕ розширює свою присутність на всі АЕС в Україні, щоб допомогти запобігти ядерній аварії під час війни. Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі цього тижня вшосте відвідує Україну задля безпеки атомних об'єктів України під час російського вторгнення.

Читайте також

"Росіяни — терористи, але не безтолкові. Вони не хочуть померти від ядерного вибуху". Інтерв'ю зі співробітником ЗАЕС

"Ситуація небезпечна, ризики високі", — експертка з ядерної безпеки про наслідки останнього обстрілу Запорізької АЕС

МАГАТЕ та АЕС: як війна в Україні має змінити принципи ядерної безпеки світу

МАГАТЕ починає працювати на всіх АЕС України — Гроссі

На початок