Майже 6,5 тисяч дітей під час війни залишилися без батьківського піклування

Майже 6,5 тисяч дітей під час війни залишилися без батьківського піклування

Ексклюзивно
Майже 6,5 тисяч дітей під час війни залишилися без батьківського піклування
. Ілюстративне фото: Dimitar Dilkoff/Getty Images

6447 дітей під час війни залишилися без батьківського піклування з різних причин, з них 1233 дитини залишилися без батьківського піклування у зв’язку з смертю обох батьків, або смертю одного з батьків. Про це Суспільному розповів заступник директора департаменту з питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Національної соціальної сервісної служби Володимир Вовк.

"Ми фіксуємо питому вагу війни на наше дитинство. Діти можуть отримати статус сироти виключно, якщо батьки загинули або померли. Якщо батьки позбавлені батьківських прав, якщо батьки зникли безвісти, якщо батьки знаходяться на окупованій териоріі, з ними немає зв’язку, якщо батьки знаходяться в полоні. Це все підстави для того, щоб дитина під час війни отримала статус дитини позбавленої батьківського піклування. Бо коли вона отримає цей статус, вона має право на державні виплати: 2,5 прожиткових мінімумів на дитину без інвалідності і 3,5 — на дитину з інвалідністю", — розповів Вовк.

Він також розповів, що коли виявляється дитина без батьківського піклування, як правило 2/3 таких дітей розміщаються негайно в найближче сімейне оточення.

"Якщо є така потреба, дитина, залишилася сама, то вона може бути залишена в пологовому будинку на певний час, або переведена в заклад, який називається Будинок дитини, це заклад системи охорони здоров’я. Також діти можуть бути розміщенні в патронатне виховання. Цього року з’явилася унікальна форма громадянської активності, це небайдужі громадяни, які з перших днів війни виявили бажання прихистити таких дітей, які залишилися без батьківського піклування, був створений чат-бот, підтриманий ЮНІСЕФ, і вже через цей чат-бот пройшло понад 24 тисячі заявок батьків, які хотіли взяти дитину в сім’ю", — додав посадовець.

За словами Вовка, з 6447 дітей вже 735 повернуті батькам: "4400 дітей уже мають можливість влаштовуватися постійно. 2/3 з них 2663 знаходяться вже під опікою, піклуванням близьких родичів, або тих опікунів піклувальників, які виявили бажання і пройшли відповідне навчання. 272 дитини були до влаштовані в прийомні сім’ї і Дитячи будинки сімейного типу".

Війна: усі останні новини
На початок