У річці Дніпро в районі Запоріжжя впав рівень води. З чим це пов'язано

У річці Дніпро в районі Запоріжжя впав рівень води. З чим це пов'язано

У річці Дніпро в районі Запоріжжя впав рівень води. З чим це пов'язано
. Берег Дніпра, Запоріжжя, 3 січня 2023. Фото: Суспільне Запоріжжя

У районі міста Запоріжжя знизився рівень води у річці Дніпро. З чим це пов'язане та чи позначиться обміління на екологічній ситуації – дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Знижений рівень води у Дніпрі схвилював мешканців Запоріжжя, місцевими пабліками ширяться світлини берегів Дніпра разом з теоріями, щодо причин цього явища.

Суспільне звернулося за коментарем щодо зниження рівня води у нижньому б’єфі річки Дніпро в районі Запоріжжя до компанії “Укргідроенерго”. Але у відповідь отримали, що така інформація в умовах воєнного стану має статус обмеженого користування.

З чим пов'язане падіння рівня води у Дніпрі
Відповідь “Укргідроенерго” на інформаційний запит Суспільного. Фото: Суспільне Запоріжжя

У Департаменті захисту довкілля Запорізької обласної військової адміністрації повідомили: рівень води у Каховському водосховищі знизився через ворожі обстріли, які пошкодили запірні шандориЗапірні шандори або шлюзові затвори — вид запірної арматури, яка застосовується для часткового регулювання і повного перекриття води, яка рухається під власною силою тяжіння Каховської ГЕС.

З чим пов'язане падіння рівня води у Дніпрі
Каховське водосховище. Фото: Вікіпедія

"На сьогодні рівень води стабілізовано, але у майбутньому ситуація може змінитися й не в кращий бік. А через активні бойові дії у цьому районі провести будь-які ремонтно-відновлювальні роботи неможливо", - зазначили у ЗОВА.

З чим пов'язане падіння рівня води у Дніпрі
Нарада Департаменту захисту довкілля ЗОВА. Фото: Запорізька обласна військова адміністрація

Координатор з екологічної безпеки мережі підтримки громадських досліджень "Довкола" Максим Сорока каже: ситуація не критична.

"Те, що можуть спостерігати містяни Запоріжжя, це явище пов'язане з технологічними процесами роботи водосховищ у всьому каскаді водосховищ ріки Дніпро. Ми маємо розуміти, що ріка Дніпро це є ціла система водосховищ. Щодо падіння води, повірте мені, загрозливий рівень падіння води у Каховському водосховищі це більш ніж 2 метри. А 40 см, навіть 60 см, це не є велика проблема, це є технологічний процес і це вимушений крок".

З чим пов'язане падіння рівня води у Дніпрі
Максим Сорока. Фото: Telegram /Максим Сорока

За словами еколога обміління річки Дніпро спостерігалися у 2002-му,  2017-му та торік у жовтні. Проте, Максим Сорока зазначив, що найчастіше обміління відбувалося влітку і пов'язано із технічними режимами водосховищ, а також з гідрологічними умовами.

"І знову тут не варто лякатися. Більша частина іхтіофауни, якщо ми говоримо про малька, вона відійшла в глибину водосховища і їй нічого не загрожує".

Також координатор з екологічної безпеки зазначив, що показники кисню у воді відповідають нормам для цієї пори року, тож про мор риби наразі не ідеться.

"Буквально, за декілька тижнів, повністю цей водний баланс буде відновлено завдяки атмосферним опадам".

Також еколог зазначив, що ворог намагається використати навіть екологічну тематику, аби посіяти паніку. Так, на початку січня, російськими телеграм-каналами ширилося фейкове трактування падіння рівня води.

У річці Дніпро в районі Запоріжжя впав рівень води. З чим це пов'язано
Колаж Суспільного. Суспільне Запоріжжя

"Зараз немає жодних причин для паніки, таке падіння води не загрожує жодному з водозаборів, у басейні Каховського водосховища", - каже Максим Сорока.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок