Придбали автомобіль, буржуйки, теплий одяг та ліки: подруги зі Жмеринки зібрали понад 200 тисяч гривень для оборонців

Придбали автомобіль, буржуйки, теплий одяг та ліки: подруги зі Жмеринки зібрали понад 200 тисяч гривень для оборонців

Придбали автомобіль, буржуйки, теплий одяг та ліки: подруги зі Жмеринки зібрали понад 200 тисяч гривень для оборонців
. Фото: Суспільне Вінниця

Понад 200 тисяч гривень на допомогу українським захисникам за півроку зібрали три подруги-волонтерки зі Жмеринки. За них придбали автомобіль, закупили буржуйки, теплий одяг та ліки. Про те, як почали волонтерити, дівчата розповіли Суспільному.

Щоб заробити гроші, Маргарита Байдецька, Анна Буєвська та Аріна Каспрук продають, спечені разом з батьками, смаколики, сувеніри та свічки. Волонтерити почали із початку серпня.

Зробили плакат із написом "Наближаємо перемогу. Допомагаємо ЗСУ", взяли три коробки з кексами та рогаликами та спробували продавати на вулицях міста. За словами 11-річної Ані, першими заробленими грошима були дуже здивовані.

"Для нас це було дуже багато — тисячу п'ятсот гривень. Ми були дуже раді", — каже Аня Буєвська.

карбіііііі
Фото: Суспільне Вінниця

З часом дівчата урізноманітнили асортимент. Анюта пекла вдома рогалики, Аріна — кекси, Маргарита — імбирне печиво у вигляді ангелів ЗСУ і сердечок. Допомагали Львівському, Запорізькому і Вінницькому госпіталям. В останній особисто привозили випічку для українських захисників.

"Вони були раді, що ми завітали. Ми їм ще смаколики привезли. Різні подушки, щоб було зручно. Дехто плакав. Ми теж зі сльозами були. Ледь стримували їх", — говорить Маргарита Байдецька.

Подруги брали участь у міських заходах, ярмарках, майстер-класах. Торгували випічкою та свічками у електричках до Хмельницького, Вапнярки та Вінниці. Наприкінці літа волонтерки купили для військових автомобіль.

Восени почали збирати гроші на буржуйки, окопні свічки, термобілизну, шкарпетки та ліки. Наразі, каже Маргарита Байдецька, збирають на дрон.

карбіііііі
Фото: Суспільне Вінниця

Також подруги продавали свічки Сергія Добровольського зі Жмеринки. Так вони допомагали двом сім’ям, де є дітки з ДЦП. Гроші віддавали на їхнє лікування.

Наприкінці грудня дівчат як волонтерок запросили до Києва на нагородження від Міністерства внутрішніх справ України. Там для дітей організували дводенну програму з майстер-класами, виставами, екскурсії і святковий концерт.

Тепер же дівчата взялися готувати сухі борщі. Зупинятися не планують.

"Навіть, коли закінчиться війна, я думаю, це буде дуже скоро, будемо допомагати відбудовувати будинки. Будемо допомагати військовим, які поранені", — каже Маргарита Байдецька.

Читайте також

  • Яким був 2022 рік для вінничан та чого очікують від 2023
  • Вінниччина — в тилу: Суспільне згадало, як минув 2022 рік в регіоні

На початок