"Там дійсно пекло на планеті": вінницький волонтер про поїздку у Бахмут

"Там дійсно пекло на планеті": вінницький волонтер про поїздку у Бахмут

"Там дійсно пекло на планеті": вінницький волонтер про поїздку у Бахмут
. Володимир Затайдух — волонтер БФ "Енергія Відродження" та керівник ГО "Дорожній Контроль Вінниця" / Фото: Суспільне Вінниця

Бахмут сьогодні — це місто, де обстріли не припиняються довше, ніж на хвилину. Ворожі канонади тут не вщухають ні вдень, ні вночі. Окупанти розстрілюють місто з авіації, артилерії і танків. Битва за Бахмут триває. Українські захисники неймовірними зусиллями тримають оборону та демонструють незламну волю до Перемоги.

З гуманітарною місією туди вирушили й вінницькі волонтери. Володимир Затайдух — волонтер БФ "Енергія Відродження" та керівник ГО "Дорожній Контроль Вінниця" розповів Суспільне Вінниця про нещодавню поїздку до Бахмута, її незламних захисників, допомогу, яку доправили військовим і цивільним, та про майбутні плани.

"Вибухи на території Бахмуту чути кожні 15 секунд"

"Бахмут ще стоїть, і хто б не казав, що його будуть "зливати", це не так. Говорили з військовими, що на територію міста іноді заходять диверсанти, але Бахмут тримається, він — досі Україна. На околицях міста ідуть дуже жорстокі бої, але все одно Бахмут український і наші військові його ніколи не віддадуть.

На рахунок інтенсивності обстрілу, вона дуже велика. На території Бахмуту чуємо кожні 15 секунд вибухи: вихід чи захід. Навіть чути автоматні черги. Це говорить про те, що бої ідуть близько. Інтенсивність дуже потужна й не припиняється ні в день, ні в ночі. Відносно вуличних боїв: інколи заходять диверсанти, але наші відтіснили повністю рашистів. Вони всі на околицях. Квадрокоптери залітають. Там дійсно, як кажуть, пекло на планеті, — говорить Володимир Затайдух.

"Там дійсно пекло на планеті": вінницький волонтер про поїздку у Бахмут
Фото: Суспільне Вінниця

Хотів побачити на власні очі стадіон "Металіст", який нашумів на весь світ. Що сказати? Ми бачимо, як росіяни знищують майбутнє наших дітей, майбутнє спортсменів. Адже у них що? Лише алкоголь — і все. У нас є спорт, зовсім інший менталітет. Також ми бачили госпіталь. Там ситуація відверто важка. Всюди бачимо червоний колір, ноші. Зрозуміло, що є їхні і наші втрати. Але Бахмут тримається. У нас перевага. Це 100%".

"Там дійсно пекло на планеті": вінницький волонтер про поїздку у Бахмут
Фото: Суспільне Вінниця

"Чотири буси й три автомобілі допомоги зібрали за один день"

"Наша громадська організація "Дорожній Контроль Вінниця" при тому, що ми об'єдналися з БФ "Енергія Відродження", з перших днів обрала саме гарячі точки. Адже більшість допомагають усім, а туди їздять одиниці. Нашим військовим, які опинилися в пастці, крім допомоги, необхідне спілкування. Коли приїжджаємо й говоримо, що ми вінничани, вони дивуються. Запитують: "Як? Чому ви приїхали сюди? Чому не на мирній території", каже волонтер.

У нас, напевно, місто, яке найбільше підтримує і захисників, і переселенців. Проблеми, щоб знайти гуманітарну допомогу саме в такі міста, взагалі не виникає. Іноді для цього достатньо одного дня. Цього разу їхали сім автомобілів. Із них чотири буси й три автомобілі, які залишилися військовим. Ми їх зібрали за один день. Максимально займаємося індивідуальною допомогою. Тобто кожен військовий пише, що йому необхідно. Це Starlink, тепловізори, планшети, уніформа, теплі речі, усе, що пов'язано із наданням тепла, тобто буржуйки, окопні свічки" .

"Там дійсно пекло на планеті": вінницький волонтер про поїздку у Бахмут
Фото: Суспільне Вінниця

"Дух наших військових це дещо більше, ніж ми можемо уявити"

"Здивували люди. Усі по підвалах. У місті багато людей, але на вулиці їх не знайти. Але, коли запитували, чому ви не виїхали, відповідають: "Це наша домівка, хочемо залишатися тут і віримо у наші ЗСУ". Деякі казали: "Якщо нам тут судилося померти, то тут і помремо". Багато з них намагаються допомагати військовим.

Що понад усе вразило, це настрій наших військових. Навіть під обстрілами їм вдається їсти шашлик, спілкуватися, жити своїм військовим життя. Дух наших військових — це дещо більше, ніж ми можемо уявити. Запитував за Бахмут, кажуть: "Ще пару тижнів і ми його повністю звільнимо, він буде наш".

"Там дійсно пекло на планеті": вінницький волонтер про поїздку у Бахмут
Фото: Суспільне Вінниця

У планах допомогти організувати Пункти Незламності у Бахмуті

"Волонтер Михайло Пусков, який евакуював людей, дітей із Маріуполя, зараз розгортає "Пункти незламності" у Бахмуті. Я із ним зв'язався. Хочу допомогти організувати йому ще хоча б три-чотири "Пункти незламності" для людей, каже Володимир Затайдух.

Основна перемога України, як для мене, це 100% звільнення усіх наших території разом із Кримом і обов'язкове притягнення до відповідальності усіх винних. Не може зло бути непокараним", — переконаний волонтер.

Читайте також

  • "Військові, танк, мальви та калина": 82-річна вінничанка створює картини за власною технікою
  • Купують обігрівачі, спальні мішки й генератори: як на Вінниччині "Карамельна банда" допомагає ЗСУ

На початок