Із вересня знищено близько 500 іранських дронів, з них 84 за перші два дні січня — Повітряні Сили

Із вересня знищено близько 500 іранських дронів, з них 84 за перші два дні січня — Повітряні Сили

Юрій Ігнат, речник Повітряних Сил ЗСУ
. Речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат. Фото: Суспільне

Під час останньої масованої атаки дронів на новорічні свята Протиповітряна оборона знищила 84 дрони, тобто 100% запущених Росією. Загалом же з вересня 2022 року Сили оборони знищили майже пів тисячі дронів окупантів.

Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомив речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

“Якщо будуть бомбити такими темпами, як взяли ті дві ночі, то судячи з озвученої вже нашими певними спецслужбами, розвідкою інформацією про нову партію у 250 (безпілотників з Ірану — ред.), половину вже, як мінімум, використали, то десь можна собі умовно рахувати”, — сказав Ігнат, відповідаючи на питання про кількість “Шахедів”, яка може залишатися у росіян.

За його словами, такі цифри не повинні вводити в оману, оскільки РФ може підвезти наступну партію дронів з Ірану. Україна готується до нових масованих атак РФ, додав Ігнат.

Читайте також: Росія планує тривалу атаку "Шахедами" — Зеленський

“Готуватися будемо. Дрони збиваємо. Як бачите, за дві доби — це новорічна ніч і після новорічної ночі — збито 84 дрони. 100% було збито Протиповітряною обороною. Таких результатів не досягали ще ніколи. Дрони вже близяться до цифри пів тисячі з 11 вересня. Це пів тисячі тільки збитих дронів. Трошки менше і крилатих ракет”, — сказав Ігнат, додавши, що йдеться про атаки по критичній інфраструктурі України з 11 вересня.

За словами Ігната, окупанти навмисно збільшують застосування дешевих іранських дронів, аби виснажувати протиповітряну оборону та чинити психологічний тиск на громадян.

Що відомо про іранські дрони у війні Росії проти України

13 вересня військові ЗСУ уперше знищили ударний дрон-камікадзе іранського виробництва.

17 жовтня військові РФ атакували Київ дронами-камікадзе. Збройні сили України збили 25 із близько 30 дронів. Унаслідок повторної атаки, один з дронів влучив у 120-річний житловий будинок. Частина будівлі обвалилася. Під завалами опинилися мешканці.

За даними української розвідки, Росія замовила в Ірані понад 2400 дронів-камікадзе. Іран заперечує надання Росії зброї для війни в Україні.

США, ЄС, Канада і Британія анонсували санкції проти Ірану за надання Росії дронів.

4 грудня в ЗСУ повідомили, що Росія рідше застосовує іранські дрони через морози. Того ж дня ЗМІ повідомили, що США намагаються зірвати поставки іранської зброї до РФ.

14 грудня росіяни випустили 13 "шахедів" по Києву. Усі дрони збили Повітряні сили ЗСУ, ППО спрацювала в Київській області, водночас уламки від збитих безпілотників влучили в одну адмінбудівлю, ще чотири житлові будинки в Шевченківському районі столиці зазнали незначних пошкоджень. Люди не постраждали.

Вночі 30 грудня РФ атакувала "Шахедами" Київ. Працювало ППО, один із дронів влучив у адміністративну будівлю в Голосіївському районі столиці, повідомили у Київській міській військовій адміністрації.

У ніч проти 2 січня Росія знову атакувала столицю безпілотниками. Були пошкоджені об'єкти енергетичної інфраструктури. За даними КМВА, було знищено 22 повітряні цілі.

Читайте також

"Головне, що всі живі": кияни прибирають пошкоджені "Шахедом" квартири

Україна планує розробити бойові безпілотники для збивання дронів РФ — Федоров

Гучний звук та низька висота польоту. Як розпізнати і врятуватися від дронів-камікадзе

На початок