Ілон Маск став першою людиною, яка втратила 200 мільярдів доларів

Ілон Маск став першою людиною, яка втратила 200 мільярдів доларів

Ілон Маск став першою людиною, яка втратила 200 мільярдів доларів
. Ілон Маск представляє Cybertruck в дизайн-студії Tesla в Каліфорнії, 2019 рік, фото: AP

Американський мільярдер, засновник SpaceX, власник Twitter та генеральний директор Tesla Ілон Маск став першим у світі, хто втратив 200 мільярдів доларів після того, як акції виробника електромобілів впали.

Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що Маск після засновника Amazon Джефа Безоса другою людиною у світі, яка змогла накопичити статок у розмірі 200 мільярдів доларів. Згодом, однак, Маск став першим, хто таку суму втратив.

Акції Tesla впали в останні тижні, після чого статки Ілона Маска відповідно впали до 137 мільярдів доларів. До цього Маск був найбагатшою людиною планети (станом на листопад 2021 року його капітал досяг рекордних 340 мільярдів доларів), поки цього місяця його не обігнав французький магнат і президент групи компаній Louis Vuitton Moët Hennessy Бернар Арно.

Як зауважує Bloomberg, домінування Tesla у сфері виробництва електромобілів перебуває під загрозою: компанію наздоганяють конкуренти, а сама вона скорочує виробництво, зокрема на заводі у Шанхаї.

Крім того, падіння акцій Tesla відбувається на тлі купівлі Маском соціальної мережі Twitter та його конфліктів зі співробітниками та журналістами.

Що відомо про купівлю Маском соцмережі Twitter

Маск став власником Twitter наприкінці жовтня, після чого заявив, що компанія витрачає надто багато грошей почав звільняти співробітників. Тим, хто залишився, він запропонував працювати понаднормово, і розмістив в офісі в Сан-Франциско спальні місця. 4 листопада стало відомо, що Маск скоротив штат до 7 500 осіб. Співробітники заявили, що звільнення торкнулися цілих команд.

Згодом Маск заявив, що запроваджує нові правила роботи соцмережі та розморожує деякі раніше заблоковані акаунти. Серед них — акторка і комік Кеті Гріффін, психолог та блогер Джордан Пітерсон, а також сторінка консервативного новинного сайту Babylon Bee. Розглядається й питання розблокування сторінки експрезидента США Дональда Трампа. Маск проводив опитування у себе на сторінці, запитуючи у підписників, чи треба повертати Трампа до соцмережі і майже 52% респондентів висловилися схвально. Однак сам Трамп вирішив не повертися у Twitter.

16 грудня стало відомо, що соцмережа Twitter заблокувала облікові записи низки журналістів відомих американських медіа, таких як "Голос Америки", CNN, The New York Times та The Washington Post. Маск звинуватив їх в оприлюдненні даних про його польоти у реальному часі. Потім Маск провів опитування і більшість у твіттері висловились за розблокування акаунтів журналістів.

ЄС може заблокувати Twitter, якщо соцмережа не дотримуватиметься правил ЄС з модерації контенту, включаючи відмову від "довільного" підходу до відновлення заблокованих користувачів, "агресивне" переслідування дезінформації та погодження на "великий незалежний аудит" платформи до наступного року.

На початок