"Ніч музеїв" у Сумах розпочали з онлайн-заходів

"Ніч музеїв" у Сумах розпочали з онлайн-заходів

"Ніч музеїв" у Сумах розпочали з онлайн-заходів
. Надія Білокур

Онлайн-виставка, згадки попередніх років, та фільм про митців на карантині - такою видалась "Ніч музеїв", яку цьогоріч розпочали онлайн. Захід відбувається у Сумах вшосте, і вперше - в такому форматі.

"Ніч музеїв" у Сумах провели онлайн
"Агенція промоції "Суми"

Художниця Надія Білокур розпочала ефір о 22 годині. На галерею вона перетворила власну квартиру і майже дві години демонструвала її у прямому ефірі.

"Ніч музеїв" - це завжди багато людей, це багато публіки та спілкування, контактів та взаємодії з іншими людьми у роботі і презентаціях. А в цьому році – це було дуже незвичайно, ми вдома, у вузькому колі. Особисто для мене карантин став поштовхом відкрити нову виставку, нову експозицію. Я зробила за першу половину карантину експозицію "Сovid-19 карантин", - розповідає Надія Білокур.

"Ніч музеїв" у Сумах провели онлайн
Facebook: Надія Білокур

Інший сумський митець, колишній керівник студії живих скульптур Дмитро Буйвал, постав перед сумчанами в образі Містера Golden Steam у центрі міста увечері неділі.

"Я в якийсь момент прокинувся і зрозумів, що до "Ночі музеїв" залишилося кілька днів, а якихось таких рішучих дій, на жаль, не відбулося. Мені запропонували знятися у фільмі в рамках "Ночі музеїв" від промоції міста. Це ідея була крута, цікава, але хотілося більше екшену. Карантин – це, як подарунок долі, насправді, був, тому що я завершив один з найпотужніших проєктів свого життя. Я купив собі садибу за містом, в мене була купа часу нарешті нею зайнятися", - сказав Дмитро Буйвал.

"Ніч музеїв" у Сумах провели онлайн
Дмитро Буйвал. Агенція промоції "Суми"

Фільм, про який згадує Дмитро, називається "Мистецтво оживає серед людей", виклали у фейсбуці працівники "Агенція промоції «Суми". У ньому сумські митці розповідають, як на їх творчість вплинув карантин.

"Багато часу з’явилося на вдосконалення себе, як актора, вчу вірші, багато читаю, багато можу читати-дивитися. Це такий виклик. І я відчуваю себе більш досконалою в професійних речах", - розповідає акторка Тетяна Нянькіна.

"Ніч музеїв" у Сумах провели онлайн
Тетяна Нянькіна. Агенція промоції "Суми"

"Виникла ідея підтримати митців, показати саме їх в умовах карантину, як працюють вони, як їм важко–не важко. Було важливо показати, що мистецтво живе серед людей, мистецтво - для людей. Якщо немає глядача, то нікому воно не потрібне", - говорить заступниця директора "Агенції промоції" Ольга Скрипник.

На сторінці «Театру Нянкіних» у фейсбуці 18 травня протягом дня з’являлись дописи про попередні святкування «Ночі музеїв».

За словами Ольги Скрипник, поки триватиме карантин, в "Агенції промоції" масових заходів не плануватимуть, а восени сподіваються на проведення «Ночі міста» у звичайному форматі.

Авторка - Катерина Гладенко

Що відомо:

  • 22-23 травня у Сумах запланований ще один захід - "Ніч альтернативних музеїв" міста. Прямі трансляції з різних локацій цієї події Суспільне.Суми транслюватиме на сторінці у Facebook та каналі у YouTube.
На початок