На Сумщині у Ямпільській громаді дерусифікували п'ять вулиць

На Сумщині у Ямпільській громаді дерусифікували п'ять вулиць

На Сумщині у Ямпільській громаді дерусифікували п'ять вулиць
. Ямпіль. Сумська область. Грудень 2022 р. Фото: Суспільне Суми

На Сумщині продовжують перейменовувати вулиці з російськими назвами. Зокрема, у Ямполі Шосткинського району місцева влада ухвалила рішення перейменувати п'ять вулиць. Зміни до документів мешканці цих вулиць можуть внести за бажанням і безкоштовно.

Зокрема, вулиця Гагаріна відтепер називатиметься Польовою. Жителька цієї вулиці пані Любов говорить, їй була більше до вподоби інша назва на честь Василя Довбуша – лікаря-хірурга Ямпільської лікарні, що залишив по собі добру пам’ять.

На Сумщині у Ямпільській громаді дерусифікували п'ять вулиць
Любов Федорівна, мешканка Ямполя Сумської області. Грудень 2022. Фото: Суспільне Суми

"Ми якось думали, що буде названа на честь Довбуша, теж було б нормально. Як на мене, то навіть краще було б. Це ж лікар такий відомий в Ямполі, хороша була людина", - говорить вона.

Про те, що відтепер житиме на Польовій, вперше дізналась і пані Ганна. Жінка говорить, що і не знала про те, що йде обговорення нової назви вулиці. Разом з тим, погоджується на будь-який варіант.

"Нам все рівно, як назвуть вулицю. Була б сама вулиця – це головне", - вважає вона.

На Сумщині у Ямпільській громаді дерусифікували п'ять вулиць
Ганна Олексіївна, мешканка Ямполя Сумської області. Грудень 2022 р. Фото: Суспільне Суми

Нові назви вулиць обирали самі ямпільці, розповідає керуючий справами виконкому селищної ради Олександр Лабога. У обговоренні, яке організували онлайн, взяли участь близько 100 мешканців.

"Більшість вулиць були перейменовані у рамках дерусифікації, бо вони були прив’язані до російського режиму, або пов’язані з ним. Якщо взяти вулицю Гагаріна, яку перейменували на Польову, то дане рішення підтримали близько 90% населення, яке проживає не лише на вулиці Гагаріна, але і в смт Ямпіль", - розповів він.

На Сумщині у Ямпільській громаді дерусифікували п'ять вулиць
Олександр Лабога, керуючий справами Ямпільської селищної ради. Фото: Суспільне Суми

Рішення про перейменування вулиць депутати підтримали одноголосно. Під час обговорення з’ясували, що перейменуванню підлягає і вулиця Невського в селі Імшана, – говорить Олександр Лабога.

Ямпіль вулиці
Фото: Суспільне Суми

"Думаю, що робоча група опрацює дану вулицю, будуть пропозиції, і буде проведено онлайн опитування", - пообіцяв він.

За словами адміністратора ЦНАПу Ямпільської селищної ради Миколи Горлова, мешканцям перейменованих вулиць для внесення змін до документів знадобиться лише паспорт.

Ямпіль вулиці
Микола Горлов, адміністратор ЦНАПу. Фото: Суспільне Суми

"Зміна назви вулиці у паспорті громадянина здійснюється за його бажанням і безкоштовно. Це можна зробити у відділі ЦНАП Ямпільської селищної ради", - сказав він.

Окрім вулиці Гагаріна, Ямпільська селищна рада перейменувала вулицю Красняка на Ягідну, вулицю 75-тої Гвардійської дивізії на Мостову, Речицьку – на Затишну, а Красний кут – на Червоний кут.

Що відомо

  • Міський голова Сум підписав рішення про перейменування вулиць громади
  • 22 грудня на позачерговій сесії Сумської міської ради депутати скасували своє рішення, щодо перейменування вулиць, яке ухвалили 30 листопада. Тоді вони проголосували за те, що перейменування близько 200 вулиць, провулків та проїздів відбудеться лише після закінчення воєнного стану. Тепер вирішили, що рішення про перейменування вступить в силу одразу після підписання.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок