Менший, ніж торік: яким буде бюджет Волині 2023 і як його ухвалювали

Менший, ніж торік: яким буде бюджет Волині 2023 і як його ухвалювали

Ексклюзивно
Менший, ніж торік: яким буде бюджет Волині 2023 і як його ухвалювали
. Ілюстративне фото: УНІАН

Бюджет Волині на 2023-ий рік склав два мільярди гривень. Цього року його не ухвалювали депутати на сесії, як це відбувається зазвичай.

Про те, що головний фінансовий документ Волині затвердили – волиняни дізналися з повідомлення на сайті Волинської обласної ради. Суспільне поспілкувалося з представниками облради та ОВА і розпитало як ухвалювали бюджет і яким він буде у 2023 році.

Як ухвалювали бюджет

Як розповів у коментарі Суспільному заступник голови ОВА Олександр Троханенко, згідно з постановою уряду, у воєнний час бюджети області може затверджувати голова військової адміністрації.

"Давали обласній раді на ознайомлення бюджет на 2023 рік. Були всі слухання і були всі заслухані розпорядники коштів на бюджетній комісії обласної ради, тому співпраця є", – каже Троханенко.

Зі слів голови бюджетної комісії облради Ореста Маховського, до якого Суспільне звернулося за коментарем, на засіданні бюджетної комісії облради депутати попередньо озвучували та обговорювали побажання фракцій та інших комісій. "Частково враховані наші рекомендації. Територіальні громади сьогодні затверджують бюджети на сесії, тобто, в різну площину законодавчу поставили громади, обласні і районні ради", – каже Маховський.

Що відомо про головний фінансовий документ області

Деталі щодо розподілу бюджету ні в ОВА, ні в облраді не розголошують. "Цифри може використати і ворог. Тому на час воєнного стану воно є закрите", – зазначає заступник голови військової адміністрації Троханенко.

У порівнянні з бюджетом 2022 головний фінансовий документ на наступний рік – менший на 800 мільйонів гривень. Зі слів директора обласного департаменту ОВА Ігоря Никитюка, поки не відбувся розподіл додаткової дотації кабміну.

"Вона (дотація – ред.) буде становити на рівні цього року 118 млн Не розподілена освітня субвенція, майже 265 млн, крім того, зменшена субвенція на ремонт автомобільних доріг на 280 млн", – говорить Никитюк. Додає: найбільші надходження обласний бюджет, 88 %, отримуватиме з податку на доходи фізичних осіб.

Що кажуть у фракціях

Позиції щодо процедури і того, як приймався бюджет на наступний рік, Суспільному озвучили представники усіх семи фракцій в обласній раді.

Що відомо

  • Торік головний фінансовий документ ухвалили 24 грудня. Бюджету області на 2022 рік складав 2,7 мільярда гривень, з яких 1,1 млрд – власні доходи, решта – міжбюджетні трансферти. В такому ж обсязі були передбачені й видатки.
  • 3 листопада депутати Верховної ради ухвалили Державний бюджет на 2023 рік. Він планується з урахуванням 1,3 трлн грн доходів. Видатки складатимуть 2,6 трлн грн.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок