Координаційний офіс ООН запрацював у Харкові

Координаційний офіс ООН запрацював у Харкові

Координаційний офіс ООН запрацював у Харкові
. Офіс ООН у Харкові. 21 грудня, 2022. Фото: Суспільне Харків

У Харкові відкрили координаційний офіс Організації Об’єднаних Націй. В ньому координуватимуть надання гуманітарної допомоги області.

До повномасштабної війни такі офіси були лише у Києві та на Донеччині, розповів журналістам представник Управління ООН з гуманітарних справ Едмор Тондхлана.

"Перед тим, як надавати фінансову допомогу, ми проводимо оцінку за різними критеріями. Наприклад, якщо в районі, де проживають ці люди, не працює ринок, немає крамниць, які працюють, нема де витрачати ці гроші, то зазвичай вони отримують допомогу якимись продовольчими та непродовольчими товарами", — пояснив Тондхлана.

Координаційний офіс ООН запрацював у Харкові
Офіс ООН у Харкові. 21 грудня, 2022. Фото: Суспільне Харків

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що безпосередня присутність представників ООН у місті допоможе із координацією.

"Велика кількість допомоги вже надана, однак завдань у нас ще більше", — сказав він.

Нині представництво ООН у Харкові надає допомогу понад 160 волонтерським організаціям у сферах медицини, освіти, відновлення житла.

Координаційний офіс ООН запрацював у Харкові
Офіс ООН у Харкові. 21 грудня, 2022. Фото: Суспільне Харків

"Офіс відкритий для будь-кого і ми вислухаємо його потреби. Якщо потрібно, ми перенаправимо до необхідної організації", — говорить Тондхлана.

"Ми намагаємося закрити ті прогалини, які не можуть повністю закрити український уряд. Працюємо у таких напрямках, як освіта, охорона здоров’я, ремонт житла, місця для ВПО, опікуємося дітьми та їхніми правами", — розповіла керівниця координаційного офісу ООН у Харкові Мака Хазалія.

"Надаємо багатоцільову допомогу: і продуктами харчування, і непродуктовими наборами. Допомагаємо з підготовкою до зими зруйнованих будівель: ремонт, утеплення, забезпечення обігрівачами та генераторами"

Звертатися до офісу напряму можуть і жителі області.

Що відомо

  • Восени у Харкові почали оформлювати грошову допомогу — це багатоцільова програма грошової допомоги від Управління верховного комісара ООН у справах біженців.
  • Агентство ООН у справах біженців (Управління Верховного комісара ООН у справах біженців) надає грошу допомогу у розмірі 2220 гривень на одну людину. Максимальний термін отримання допомоги за програмою — шість місяців (якщо людина подала заявку до 1 вересня, якщо пізніше — інформацію треба уточнювати в Telegram-каналі проєкту).
На початок