"Дрони наробили багато шкоди": енергетик розповів про наслідки нічної атаки РФ

"Дрони наробили багато шкоди": енергетик розповів про наслідки нічної атаки РФ

Ексклюзивно
"Дрони наробили багато шкоди": енергетик розповів про наслідки нічної атаки РФ
. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Фото: УНІАН

Атаки, які провела Росія в ніч на 19 грудня за допомогою іранських дронів, пошкодили розподільчі мережі, їхнє відновлення потребуватиме кількох днів.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"На жаль, дрони наробили багато шкоди, кілька обʼєктів пошкоджено. Здатність транспортувати електрику ще більше обмежена на сьогодні в нашій енергосистемі", — зазначив посадовець.

За його словами, енергетики працюють над відновленням живлення для тих, хто безпосередньо постраждав через атаки, однак найближчими днями, найімовірніше, графік відключень буде дуже складним.

"По-перше, він буде непередбачуваний. Дуже багато обладнання в стані відновлення. Його запускають, і лише потім стане відомо, що треба для його безперебійної роботи. Ця робота ведеться постійно. Через це найближчими днями буде складно передбачити планові відключення", — зауважив Харченко.

Він додав, що відключення, в першу чергу, залежать від того, де саме постраждало обладнання.

"Пошкоджені важливі підстанції, які відповідають за схід, Київ і центральну Україну. А південь ще не відновився від потужних атак на Одещині. Там ситуація продовжує бути складною. Що стосується Києва і центрального регіону, то тут саме цієї ночі дуже неприємні влучання. Робота над відновленням тільки розпочалася", — пояснив енергетик.

Олександр Харченко очікує, що ближче до вечора ситуація на Київщині дещо покращиться, однак загалом відновлення електромереж займе кілька днів.

"Більш-менш налагодити ситуацію вдасться не менше, ніж за 3-4 дні. Це не значить, що люди будуть цей час без живлення, людей будуть підключати, але в дуже обмеженому режимі. Боюся, що йдеться про 4-5 годин на добу", — сказав він.

При цьому експерт сподівається, що на західній Україні відключень не буде.

"Західна Україна наразі є у досить плановому режимі. Але передбачити тут нічого не можливо. Не знаємо, куди буде наступна атака, і її результат непередбачуваний", — підкреслив Харченко.

Енергетик зауважив, що під час останніх атак Росія сфокусувалась саме на розподільчих мережах, а не на об’єктах генерації.

"Що стосується АЕС, то майже всі вони наразі працюють. Один блок лише виведений зараз, але з нього немає можливості забрати енергію через те, що пошкоджені розподільчі системи. Що стосується вугільної та гідрогенерації, на жаль, останні атаки там теж наробили шкоди. Триває відновлення та підключення", — підсумував Олександр Харченко.

Що відомо про атаки 19 грудня

  • Майже всю ніч в Києві та низці регіонів тривала повітряна тривога. Війська Росії випустили проти України дрони іранського виробництва. У низці районів Києва пролунали вибухи — пошкоджені об’єкти інфраструктури та приватні будинки у столиці та області. Сили оборони знищили 30 із 35 дронів.
  • В Укренерго повідомили, що через обстріли ситуація в енергетиці "важка", аварійні відключення запровадили в 10 регіонах. Водночас у компанії зазначають, що попри пошкодження ситуація контрольована, у пріоритеті — заживлення критичної інфраструктури.
  • В "Енергоатомі" повідомили, що вночі 19 грудня, о 00:46, зафіксовано проліт дрона-камікадзе "шахед" над майданчиком Південноукраїнської АЕС у близькості до ядерної установки.
  • У ніч проти 19 грудня російські війська на півдні України використали іранські безпілотники з глушниками, повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.
  • Президент Володимир Зеленський під час звернення до учасників зустрічі лідерів Об’єднаних експедиційних сил Сполученого Королівства (JEF) заявив, що Росія отримала від Ірану ще одну партію дронів, якими й атакувала Україну зранку 19 грудня. Він зазначив, що загалом країна-агресор отримала 250 "шахедів".

Читайте також

Нічна атака "шахедами", росіяни не випускають з окупованих територій, Путін прилетів до Білорусі. 299 день війни. Онлайн

На початок