РФ хоче зняти відповідальність за воєнні злочини в Україні, в ОП відреагували

РФ хоче зняти відповідальність за воєнні злочини в Україні, в ОП відреагували

РФ хоче зняти відповідальність за воєнні злочини в Україні, в ОП відреагували
. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. Фото УНІАН

Державна дума Російської Федерації в першому читанні ухвалила проєкт закону, який скасовує кримінальну відповідальність за злочини, вчинені на окупованих територіях України в тому випадку, якщо вони були скоєні "заради захисту інтересів Росії". В Офісі президента наголосили, що це — крок до легалізації мародерств, зґвалтувань і вбивств, які чинять російські військові.

Текст законопроєкту оприлюднений на сайті нижньої палати російського парламенту.

"Не є злочинним та карним діяння, відповідальність за вчинення якого встановлена нормативними правовими актами України, якщо воно містить ознаки злочину, передбаченого Кримінальним кодексом Російської Федерації, але було спрямоване на захист інтересів Російської Федерації, Донецької Народної Республіки, Луганської Народної Республіки або охоронюваних законом інтересів громадян чи організацій Російської Федерації, Донецької Народної Республіки, Луганської Народної Республіки, населення та організацій Запорізької області, Херсонської області", — зазначається в тексті документа.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Росія намагається легалізувати численні злочини, які чинять учасники російських збройних формувань на території України.

Зняття Держдумою РФ відповідальності за злочини на окупованих територіях, що були здійснені "в інтересах Росії", — це фактична легалізація мародерств, зґвалтувань і вбивств як основних інструментів російської держави. Тепер розумієте, навіщо потрібен міжнародний спецтрибунал?", — написав він у своєму Twitter.

Читайте також

Сейм Польщі визнав Росію спонсором тероризму

Обстріл центру Херсона, Польща визнала Росію спонсором тероризму. 295 день війни. Онлайн

На початок