У Вінниці запрацював Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

У Вінниці запрацював Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

У Вінниці запрацював Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими
. Інформаційний стенд у Консультаційному центрі. Фото: Наталя Колодій, Суспільне

У Вінниці відкрили консультаційний центр центрального регіону Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Його кураторка Юлія Приймак говорить, працюватимуть з родинами полонених. Надаватимуть, зокрема, юридичні консультації та психологічну допомогу.

"На базі штабу працюватимуть юристи, консультанти, психологи, а також центр буде надавати постреабілітаційну підтримку тим, хто повернувся з полону", — каже Юлія Приймак.

Вінницьке представництво буде охоплювати пʼять областей: Вінницьку, Житомирську, Черкаську, Чернівецьку та Хмельницьку. Центр працюватиме щодня, окрім вихідних із 9:00 до 18:00. Приміщення по вулиці Театральній, 15, в оренду надала обласна рада, а облаштування, зарплату працівникам та комунальні послуги взяла на себе міська рада. З бюджету вінницької громади у листопаді виділили пів мільйона гривень.

У Києві координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими працює з березня. За словами його представника Андрія Юсова, співпрацюють з управлінням розвідки, міністерством внутрішніх справ, службою безпеки.

"Є величезна кількість звернень і запитів до центрального офісу. Попри те, що працюють консультаційні офіси, онлайн форма, є потреба відкривати регіональні консультаційні центри, де так само буде надаватися вся допомога в разі потреби",— каже Андрій Юсов.

На сьогодні з російського полону звільнено 1391 українця, каже фахівець столичного штабу Юрій Таранюк.

Колодій штаб
Суспільне Вінниця

"Кожна родина має розуміти, що не забуто її сина, чоловіка. Ми маємо зробити соцзабезпечення, якщо оборонець потрапив у полон, родина має жити далі, є постанови, має отримувати забезпечення. Відкриття по регіонам — це життєва необхідність. В оборонців можуть бути старі батьки. З сіл добиратися важко. Треба приїхати. Відкриття по регіонах —це простіше з логістикою", — каже Юрій Таранюк.

Серед працівників штабу дружина звільненого морпіха Юлія Дзись. Каже, з власного досвіду знає як чекати чоловіка з полону. Понад три місяці жодної звістки від чоловіка не отримувала. Знала, що як оборонець "Азовсталі" її Євген перебував у російському полоні в Оленівці. Його та ще 214 захисників повернули в Україну 21 вересня. Весь цей час, розповідає, разом з іншими сімʼями військовополонених робили все, аби їхні рідні якнайшвидше повернулися додому.

Читайте також

  • "Використовують шкільні стільці". На Вінниччині школярі виготовляють прилади для розмінування
  • Інвалідні візки, ходунки й ортопедичні ліжка: у Вінниці діє безкоштовний прокат для людей з інвалідністю
На початок