Волонтерський центр у Запоріжжі виготовляє буржуйки для громад у "сірій зоні"

Волонтерський центр у Запоріжжі виготовляє буржуйки для громад у "сірій зоні"

Волонтерський центр у Запоріжжі виготовляє буржуйки для громад у "сірій зоні"
. Фото: Суспільне Запоріжжя

Понад 800 буржуйок для цивільних та військових виготовив з початку осені волонтерський центр "Паляниця" із міста Запоріжжя.

Зварювальник Олексій на виробничий майданчик приходить у вільний від основної роботи час. За зміну зварює п’ять пічок, на кожну витрачає до двох годин. Працює за спрощеною технологією — збирає готові металеві листи як конструктор, а потім зварює їх.

буржуйки
Олексій, зварювальник. Фото: Суспільне Запоріжжя

"Все складається докупи, максимально просто і зрозуміло. В інтернеті десь так років з десять є креслення. Взяли його за основу, трішки переробили, модернізували і зробили трішки компактніше", - каже він.

буржуйки
Фото: Суспільне Запоріжжя

Зварені буржуйки зносять на склад готової продукції. Звідти, разом з іншими гуманітарними наборами, їх заберуть волонтери-перевізники, аби передати військовим та цивільним. За порядок на складі відповідає 19-річний студент Запорізького національного університету, майбутній програміст, а нині волонтер Олег.

буржуйки
Фото: Суспільне Запоріжжя

"Це, дійсно, досить великий об’єм. Тут є борошно, буржуйки, памперси, і інша гуманітарна допомога у вигляді продуктів. І за всім цим треба слідкувати. Розуміння цієї системи, це якійсь математичний погляд на всі ці розрахунки, як це має бути, весь цей алгоритм системи, яка працює, доречний тут", - каже він.

буржуйки
Олег, волонтер. Фото: Суспільне Запоріжжя

"Ми надаємо допомогу громадам, перш за все тим, які знаходяться у “сірій зоні”. А також тим громадам, із якими є співробітництво донорів, які жертвують кошти на виробництво цих буржуйок. Ми співпрацюємо ще з початку війни з певним кругом волонтерів, ми їм довіряємо, знаємо, якими громадами вони опікуються, і від них до нас приходить вся інформація", - каже Олександр Бережний, директор БФ "Паляниця".

буржуйки
Олександр Бережний, директор БФ "Паляниця". Фото: Суспільне Запоріжжя

Протягом цього тижня чергова партія буржуйок відправиться у прифронтові громади. Їх розташують у пунктах обігріву та в підвалах селян, які найбільш потерпають у зоні постійних обстрілів, розповіли Суспільному волонтери.

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок