Поліція затримала машину, водій якої був напідпитку: це міг бути посадовець Харківської міськради

Поліція затримала машину, водій якої був напідпитку: це міг бути посадовець Харківської міськради

Доповнено
Поліція затримала машину, водій якої був напідпитку: це міг бути посадовець Харківської міськради
. Директор "ХТМ" Василь Скопенко при затриманні партульними після їзди напідпитку. Фото: Jenya Zub та Сергій Бобок

Ввечері 4 грудня патрульна поліція Харківщини під час патрулювання міста зупинила машину, водій якої був напідпитку. Разом з ним в автівці перебував пасажир, який почав чинити спротив поліцейському.

Відео затримання 5 грудня опублікували користувачі соцмереж, проте згодом видалили його. Невдовзі ці ж кадри опублікувало видання "Думка".

На відео двоє чоловіків сидять у наручниках. Голос за кадром стверджує, що один з затриманих — директор міського Департаменту інфраструктури. Цю посаду нині обіймає Іван Кузнєцов.

"Давайте ви на камеру покричите, щоб подивилися, які в міській раді працюють начальники", — говорить чоловічий голос за кадром.

Також на відео присутній чоловік, схожий на директора "Харківських теплових мереж" Василя Скопенка. Він сидить на землі.

Увага! На відео — нецензурна лексика

На відео також видно машину Mercedes GLS 400 2019 року випуску.

Що кажуть у поліції

Суспільне Харків звернулося за коментарем до речника патрульної поліції Дмитра Гайдука та речниці поліції Харківщини Олени Баранник.

"4 грудня близько 23:00 патрульні поліцейські зупинили автомобіль для перевірки. Патрульний запропонував водієві пройти тест на встановлення стану алкогольного сп‘яніння. Утім чоловік поводився зухвало і відмовився", — сказала Баранник.

У поліції кажуть, що водій був напідпитку. Поки на нього складали адмінпротокол за ст. 130, пасажир вийшов з машини та почав чинити спротив правоохоронцям.

"Під час складання адміністративних матеріалів пасажир вийшов з автомобіля, почав лаятися і грубо чинити спротив поліцейському. На місце події оперативно прибула слідчо-оперативна група", — додала Баранник.

Чи дійсно йдеться про двох посадовців, у поліції не відповідають. Баранник каже, що нині триває досудове розслідування, встановлюються усі обставини.

"Діям фігурантів буде надана остаточна правова кваліфікація"

Попередньо, пасажир завдав поліцейському легкі тілесні ушкодження. Водія та пасажира не затримували, каже Баранник.

Обставини нападу на поліцейського розслідуються за ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Про кого йдеться

Василь Скопенко очолив КП "Харківські теплові мережі" у лютому 2021 року. Скопенко є кандидатом технічних наук. Раніше працював начальником Південного районного відділення енергозбуту "Харківобленерго", був заступником голови правління — директором "Харківенергозбуту", комерційним директором АТ "Київобленерго" та в.о. генерального директора АТ "Харківобленерго", йдеться на сайті мерії.

Поліція затримала двох посадовців Харківської міської ради за кермування напідпитку
Суспільне Харків

Скопенка призначили керівником "ХТМ", адже він "має великий досвід роботи з підприємствами, технічний та фінансовий стан яких потрібно покращити", зазначав при його призначенні на посаду мер Харкова Ігор Терехов. До цього "Харківські тепломережі" очолював Сергій Андрєєв, якого звільнили, бо той "не виправдав довіри".

Іван Кузнєцов став директором Департаменту інфраструктури Харківської міської ради наприкінці серпня 2022 року. До цього він очолював Департамент з питань забезпечення життєдіяльності міста. Ще раніше був заступником директора Департаменту контролю.

Поліція затримала машину, водій якої був напідпитку: попередньо, йдеться про посадовця Харківської міськради
Фото: facebook.com/ivan.kuznetsov.775

Декларації посадовців

Згідно з декларацією, яку у 2021 році подавав Скопенко, у 2020 році він купив два будинки в Харкові площею 88,8 кв. м і 88 кв. м. Їх вартість невідома. Про це повідомляло видання Kharkiv Today (наразі декларації держпосадовців недоступні через дію воєнного стану в Україні).

Також у нього є три земельні ділянки та будинок з надвірними будівлями в Сумській області, три земельних ділянки в Харкові й одна — у Вовчанському районі Харківської області, нежитлове приміщення в Харкові, будинок, квартира і гараж в Харкові.

У березні 2020 року Скопенко купив швейцарський наручний годинник IWS з металевим корпусом з білого металу і чорним шкіряним браслетом за 225 000 гривень.

У квітні 2020 року зробив ще одну покупку — автомобіль "Porsche Cayenne" 2020 року випуску за 3 мільйони 365 тисяч 100 гривень. Його дружина їздить на "Mercedec-Benz V 250" 2016 року випуску, вартість становила на момент покупки (2016 рік) 2 мільйони 613 тисяч 28 гривень.

У 2020 році в акціонерному товаристві "Харківобленерго" Скопенко заробив 2 мільйони 537 тисяч 895 гривень, в "Харківенергозбуті" — 384 тисячі 286 гривень. Ще 87 тисяч 342 гривні склала зарплата в фірмі "Укрелектроконтакт" і 230 тисяч гривень — дивіденди в ній же. Тож, його дохід за 2020 рік склав 3 мільйони 239 тисяч 523 гривні.

Готівкою Скопенко зберігав на той час 3 мільйони гривень, 120 тисяч євро (це — 4 мільйони 54 тисячі 956 гривень), 90 тисяч доларів (це — 2 мільйони 525 тисяч 301 гривня) і на банківському рахунку — 231 тисячу 406 гривень. Загальна сума його заощаджень становила 9,8 мільйона гривень.

Ще 500 тисяч гривень, 70 тисяч євро (це — 2 мільйони 365 тисяч 391 гривня) і 60 тисяч доларів (це — 1 мільйон 683 тисячі 534 гривні) готівки належали дружині Скопенка у 2020 році.

За даними аналітичної системи Opendatabot, Іван Кузнєцов є одним зі співзасновників Соціал-демократичної асоціації депутатів та голів місцевих рад Харківської області. Також він є співзасновником ГО "Соціальний центр Перспектива".

Реакція мерії

Суспільне Харків від ранку намагається дізнатися позицію міської ради та мера Харкова Ігоря Терехова. На питання, як розцінюють поведінку посадовців, речник мерії Юрій Сидоренко назвав обох посадовців ефективними менеджерами.

"Що і як сталося має з'ясовувати поліція", — сказав Юрій Сидоренко у коментарі Суспільному.

Читайте також

Терехов звільнив з посади директора Департаменту земельних відносин Сергія Колесника, який під час війни відпочивав на елітному курорті Ніцци та викладав у соцмережі фотографії

На початок