Україна провела зустріч з іранською стороною щодо дронів, які використовує РФ

Україна провела зустріч з іранською стороною щодо дронів, які використовує РФ

Ексклюзивно
Україна провела зустріч з іранською стороною щодо дронів, які використовує РФ
. Тегеран. Фото: Morteza Nikoubazl/NurPhoto via Getty Images

Представництво Ірану в ООН у зв'язку із новими заявами ЗМІ про запуск лінії з виробництва безпілотників-камікадзе у Росії заявило, що організувало спільну нараду експертів з українською владою для розслідування цих заяв. Цю інформацію підтвердили і в українському МЗС.

"Така експертна зустріч дійсно відбулася. Подробиці я розголошувати не можу, водночас можу запевнити, що українська сторона продовжує вживати максимально жорстких заходів, аби унеможливити використання іранської зброї з боку Росії задля війни проти України. Україна довела до відома Ірану позицію про те, що наслідки співучасті в агресії РФ будуть неспівставними із потенційною вигодою від співпраці з Росією", — повідомив речник МЗС Олег Ніколенко у коментарі Суспільному.

Раніше іранське державне інформаційне агентство IRNA повідомило, що були зроблені важливі кроки у спільній взаємодії оборонних експертів Ірану та України, і "це триватиме доти, доки не будуть усунені будь-які непорозуміння з цього приводу".

При цьому представник Ірану також зазначив, що Ісламська Республіка Іран та Росія вже багато років співпрацюють у галузі оборони, науки та досліджень на основі угод, які були укладені ще до початку війни в Україні.

"Крім того, у жовтні 2020 року минув п'ятирічний період обмеження озброєнь Ірану в резолюції 2231 Ради Безпеки ООН, і Іран може співпрацювати в галузі оборони з іншими країнами відповідно до своїх потреб та пріоритетів", — зауважили у представництві.

Представник Ірану в Організації Об'єднаних Націй додав, що від початку кризи в Україні Іран зайняв "чітку, послідовну і непохитну позицію", підкресливши, що всі члени Організації Об'єднаних Націй повинні повністю дотримуватися принципів і цілей, які містяться в Статуті ООН та міжнародних законів, що стосуються суверенітету, незалежності, єдності та територіальної цілісності країн.

Що відомо

  • 13 вересня 2022-го військові ЗСУ уперше знищили ударний дрон-камікадзе іранського виробництва.
  • Уранці 17 жовтня військові РФ атакували Київ дронами-камікадзе. Сили оборони збили 25 із близько 30 дронів. Унаслідок повторної атаки, один з дронів влучив у 120-річний житловий будинок. Кутова частина будівлі обвалилася. Під завалами опинилися мешканці.
  • За даними української розвідки, Росія замовила в Ірані понад 2400 дронів-камікадзе.
  • США, ЄС, Канада і Британія анонсували санкції проти Ірану за надання Росії дронів.
  • 16 листопада Канада запровадила санкції проти іранських посадовців та установ, відповідальних за порушення країною прав людини та дестабілізацію міжнародної безпеки.
  • За даними CNN, Росія може почати використовувати іранські дрони-камікадзе "Shahed-136", виготовлені на власній території, вже у 2023 році.

Читайте також

МАГАТЕ заявила про пошкодження на ЗАЕС, херсонців закликають евакуюватися на зиму. 272 день війни. Онлайн

На початок