У Черкасах почастішали випадки ускладнень від цукрового діабету

У Черкасах почастішали випадки ускладнень від цукрового діабету

У Черкасах почастішали випадки ускладнень від цукрового діабету
. Суспільне Черкаси

У Черкасах почастішали випадки ускладнень від цукрового діабету, розповіла Суспільному лікарка-ендокринолог Олена Гончарова. Протягом 2022 року до Першої міської лікарні госпіталізували понад пів сотні інсулінозалежних людей у критичному стані. Це удвічі більше, ніж торік.

Усе тому, що пацієнти зволікали або ж не мали можливість звернутися до лікаря. У День боротьби з цукровим діабетом, 14 листопада, розповімо, чому таки не варто нехтувати допомогою медиків та чому ця хвороба – не вирок.

Пані Валерія інсулінозалежна вже 24 роки. Жити з діабетом призвичаїлася, хоч було і нелегко:

"Інсулін видають мені, це все вирішуємо з ендокринологом. Наразі у мене постійне лікування, я під постійним контролем".

Стаціонарне лікування – щонайменше двічі на рік. Інакше, як пояснила Валерія Заболотна, стан погіршується:

"Обов’язково треба звертатися до лікаря, найголовніше – це контролювати свій цукор, те, що ти їси та інсулін – це все важливо".

Почастішали випадки ускладнень від діабету
Валерія Заболотна. Суспільне Черкаси

Спеціальної дієти 15 років дотримується Олена Литвин. Діабет у її родині — спадкова хвороба, тож не оминула і її. Хоча за здоров’ям стежить, та недуга, з її слів, дала чимало ускладнень:

"У мене болять ноги, тому наразі мені ходити важко, суглоби болять та печуть кінцівки".

Утім, якщо вчасно не отримувати медичну допомогу, наслідки хвороби можуть ще дужче даватися взнаки, пояснила ендокринологиня Олена Гончарова:

"Це можуть бути гострі ускладнення – це кома, можуть бути хронічні ускладнення: ураження очей, сітківки ока, нирок, що може призвести до замісної терапії – діалізу, може бути ураження нервів".

Почастішали випадки ускладнень від діабету
Суспільне Черкаси

Та попри всі можливі ризики, пацієнти в перше півріччя 2022 року менш охоче зверталися до лікарні, зауважила лікарка:

"Особливо поменшало за період війни. Скоріше за все, у зв’язку з тим, що погіршилася доступність медичної допомоги, то дуже багато пацієнтів із запущеними формами, дуже багато пацієнтів, які то з початку через коронавірус, то потім через війну не могли до нас потрапити".

Почастішали випадки ускладнень від діабету
Суспільне Черкаси

Лише за три останні місяці у відділення потрапило 120 тяжкохворих пацієнтів. У День боротьби із цукровим діабетом, зазначила лікарка, вкотре хоче нагадати: медики – це друзі, а хвороба – це не вирок:

"Сьогодні день народження Бантінга – це людина, яка змогла виділити молекули інсуліну і після цього винаходу це захворювання, особливо перший тип діабету, перестав бути вироком. Наші пацієнти зараз, звісно, дуже сумують, що ми їм призначаємо інсулін і їм треба його вводити, як мінімум, чотири рази на день, але ще 100 років тому – це захворювання було вироком. Зараз ці пацієнти будують сім’ї, роблять кар’єри, живуть повноцінним, щасливим життям".

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок