Працюють вночі: черкаське підприємство змінило графік роботи

Працюють вночі: черкаське підприємство змінило графік роботи

Марафон
Працюють вночі: черкаське підприємство змінило графік роботи
. Суспільне Черкаси

На одному з промислових підприємств Черкас внесли зміни у графік роботи: працюють вночі, а вдень для роботи використовують генератор. Такі зміни потрібні, аби зменшити навантаження на енергосистему, розповів Суспільному директор Олександр Дунайський.

Працювати у дві зміни почали в жовтні, одразу після масованих обстрілів енергетичних об’єктів.

У виробничому цеху промислового підприємства цинкують різноманітні металоконструкції. Роблять це у ванній на 500 тонн. У розплавлену до 450 градусів рідину одночасно можуть опускати дві з половиною тонни виробів.

Працюють вночі задля економії електроенергії: черкаське підприємство змінило графік роботи
Суспільне Черкаси

За словами цинкувальника Максима Гайдаренка, процес небезпечний, тому потребує сконцентрованості. Вночі ж потребує особливої обачності, тому працювати важко. Втім, чоловік призвичаївся:

"У цей час потрібно зараз працювати, бо в нас у країні така ситуація з електроенергією, тому доводиться працювати вночі".

Працюють вночі задля економії електроенергії: черкаське підприємство змінило графік роботи
На черкаському промисловому підприємстві. Суспільне Черкаси

Вперше за десять років працювати у дві зміни доводиться вантажникові Павлу. Чоловік кріпить вироби до траверси та стежить, аби все трималося надійно.

"Вночі більше хочеться спати, а не працювати. У нічний час людина повинна відпочивати, а вдень працювати", — пояснив вантажник Павло.

Працюють вночі задля економії електроенергії: черкаське підприємство змінило графік роботи
Вантажник Павло. Суспільне Черкаси

Працювати у дві зміни на виробництві вирішили, аби підтримати енергетичну систему, яка нині опинилася в критичній ситуації, поінформував начальник зміни Михайло Барабаш. Такі зміни, за його словами, зменшать навантаження на неї у пікові години та сприятимуть її стабілізації в цілому.

"У нічних змінах з електроенергією у нас немає ніяких обмежень, вдень завод працює від електрогенераторів. Задля того, щоб не перевантажувати лінії заводу, крани запускаємо почергово", — пояснив Михайло Барабаш.

До таких заходів вдалися свідомо, розповів директор підприємства Олександр Дунайський. З розумінням сприйняв рішення і колектив.

"Ми, не чекаючи ніяких вказівок, прийняли рішення перейти на нічний час. Колектив, звичайно, підтримав цю ініціативу, з повним розумінням. У нас і виходу особливо немає, потрібно підтримувати енергетичну систему, потрібно працювати, підтримувати економіку, тому ми не зупиняємося", — прокоментував директор підприємства.

За його словами, такі зміни в роботі все ж збільшили фінансове навантаження на саме підприємство.

"Додаткові витрати на підвезення працівників, на їхнє відвезення додому, фонд оплати праці також зростає, тому що потрібно виплачувати в збільшеному розмірі за роботу у нічний час", — розповів Олександр Дунайський.

Працюють вночі задля економії електроенергії: черкаське підприємство змінило графік роботи
Суспільне Черкаси

Як прокоментував секретар міської ради Юрій Тренкін, міська рада сприятиме підприємствам, які працюватимуть вночі.

"Черкаська міська рада готова сприяти всім підприємствам, які захочуть перевести роботу на нічний час, і задовольнити всі запити щодо перепусток для руху транспорту, людей у комендантську годину", — пояснив секретар.

Що відомо

  • На Черкащині застосовують графіки погодинних відключень. Вони передбачають, що певні групи споживачів будуть обмежувати щодня, але за певним розкладом, складеним операторами розподільчих мереж для кожної області. Графіки відключення саме в цьому форматі вже мали бути розроблені та оприлюднені обленерго заздалегідь.
  • Обмеження споживання необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі, забезпечити стале балансування енергосистеми та уникнути повторних аварій після того, як електромережі були ушкоджені ракетними обстрілами та атаками дронів росіян.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок