Житловий кредит під 3%: як отримати черкащанам

Житловий кредит під 3%: як отримати черкащанам

Житловий кредит під 3%: як отримати черкащанам
. Суспільне Черкаси

Військові, вчителі та медики можуть отримати житловий кредит на 20 років зі ставкою 3% річних. За умовами програми "єОселя" кредит надається на строк від одного до 20 років для придбання квартири в будинку прийнятому в експлуатацію не раніше ніж за десять років, зауважила рієлторка Ірина Орлова.

Володимир та Валерія Левченки одружилися три місяці тому. Нині подружжя винаймає квартиру та мріє про власне житло. Володимир Левченко — військовослужбовець, про програму дізнались влітку, коли ознайомились з умовами, вирішили подати заявку на оформлення державної іпотеки.

"Давно чекали на цю програму. Ми знали, що є під сім відсотків, а коли влітку дізнались, що буде під три відсотки для військових, тож чекали, поки її приймуть.

Це приблизно буде стільки ж, стільки платиш за квартиру, яку винаймаєш. Тому воно якось раціональніше — платиш за своє житло. Тому готувалися, звірилися з даними, у нас все підходить, тому й подали заяви", — прокоментував військовослужбовець.

Більшість звернень для отримання іпотечного кредитування саме від військовослужбовців, розповіла заступниця начальника обласного управління Ощадбанку Людмила Шапран:

"Учасниками цієї програми є визначена категорія населення — це військовослужбовці, працівники медичних закладів, освітніх закладів. Але, слід зазначити, що це мають бути установи державної та комунальної форми власності".

Загалом до черкаської філії "Ощадбанку" протягом перших десяти днів дії програми звернулося 210 людей, додала Людмила Шапран. Окрім "Ощадбанку" до участі в цій програмі акредитовано ще чотири банки. Обрати його можна під час подачі заявки на сайті "Дія", пояснила речниця "Укрфінжитло" Анжеліка Іванова.

єоселя
Суспільне Черкаси

За умовами програми "Є оселя" кредит надається на строк від одного до 20 років для придбання квартири в будинку не старше десяти років, зауважила рієлторка Ірина Орлова. При цьому в отримувача іпотеки протягом попередніх п'яти років не може бути у власності житла, яке б перевищувало визначені норми:

"Головною умовою банку є те, що коли ви подаєте документи, аналізується ваша власність за останні п'ять років. Тож якщо у вас була нерухомість і вона перевищувала 50 квадратні метри, плюс 21 квадратний метр на кожного наступного члена сім’ї, то в такому випадку, банк відмовить у кредитуванні".

Іншим важливим нюансом іпотечного кредитування рієлторка назвала різницю між ринковою та державною оцінкою нерухомості. Аби визначити реальну вартість квартири, банк звертається до акредитованого незалежного експерта за оцінкою.

"І цей експерт обов’язково посилається на державну оцінку. Оскільки в країні війна, ця оцінка вкрай низька, через цей дисбаланс часто клієнти не витягують вартість, яку вони повинні заплатити. У кого є тільки 20 % первинного внеску, вони не завжди зможуть взяти цей кредит", - пояснила рієлторка.

Після оформлення кредиту позичальник повинен кожні три місяці підтверджувати належність до визначених категорій громадян, пояснила речниця компанії "Укрфінжитло" Анжеліка Іванова.

"Якщо людина медик, працює в закладі державної форми власності в державній лікарні, і бере кредит під 3 %, під пільгову ставку, а потім через три роки переходить працювати в приватну клініку, то банк їй зробить перерахунок, і вона вже буде платити кредит під 7% за базовою ставкою. Також це треба розуміти".

Зі слів Анжеліки Іванової, як тільки документи будуть надані банку, процентна ставка з наступного місяця повертається до трьох відсотків.

Що відомо

Військові, вчителі та медики відтепер можуть отримати житловий кредит на 20 років зі ставкою 3% річних. З 1 жовтня почала діяти державна програма "Є оселя", повідомила міністерка економіки України Юлія Свириденко. Аби оформити пільгову іпотеку, потрібно подати заявку на державному сайті Дія.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок