На Черкащині з'явиться лохиновий садок: грант виграла сімейна справа

На Черкащині з'явиться лохиновий садок: грант виграла сімейна справа

Ексклюзивно

Агропідприємець з Черкас Олександр Шварцман — один із пів сотні учасників урядової грантової програми з розвитку садівництва. Йому пощастило виграти грант, тож завдяки програмі на Черкащині має з'явитися лохиновий садок.

Агропідприємець хоч і живе в Черкасах, поля має на Золотоніщині. В агросекторі працює з 2014 року: займається вирощуванням сільськогосподарських культур. Каже, що це їхня сімейна справа. Культури вирощують на десяти гектарах землі.

"Починав із вирощування кукурудзи, соняшнику, пшениці, ячменю", — розповів Олександр Шварцман.

Ідея закласти лохиновий сад з'явилася кілька років тому, коли пан Олександр побував у господарствах, які вирощують цю ягоду. Розповів, що загорівся новою справою:

"Ми побачили такий сад в одному вітчизняному господарстві. Такі сади є і в Черкаській області, я таке бачив на заході України. Мені сподобався цей вид бізнесу. Ми вирішили закласти сад лохини на десяти гектарах землі", — розповів фермер.

Черкащанин завдяки урядовій грантовій програмі закладе сад лохини
Фермер Олександр Шварцман із Черкащини. Фото Мінагрополітики

Процес вирощування лохини, за словами пана Олександра, потребує творчого підходу, впровадження таких новітніх рішень як цифровізація та роботизація. Сад не потребує великогабаритної техніки, як кукурудза, на яку впливає і погода, і ціни на яку постійно коливаються, пояснив агроном. За його словами, з садом простіше в плані обробітку та доходу на невеликій земельній ділянці. Про урядову грантову програму Олександр Шварцман дізнався з новин в інтернеті.

"Про програму дізнався в інтернеті. Самостійно зробити це коштів не вистачало, тож грант допоміг реалізувати ідею, яку виношував кілька років. Держава надає чотири мільйони гривень, а я маю за ці кошти створити робочі місця і працевлаштувати людей. Кілька років вони мають працювати в господарстві. Завдяки тому, що сплачуватиму податки, я ніби повертаю грантові кошти", — пояснив Олександр Шварцман.

Втім, попит на лохину нині зменшився, додав агроном:

"Я цікавився: з попитом на лохину останнім часом стало трохи гірше, тому й ціна на продукт дещо знизилася. Але я повинен пристосовуватися до того, що маю".

Що відомо

  • За інформацією Мінагрополітики, до своєї фермерської діяльності черкащанин десять років працював на державній службі. За першою освітою він юрист, але за цей час встиг отримати ще дві вищі: магістра державної служби та агронома. До нової сфери діяльності фермер готовий: має юридичні знання, розуміється на аграрній справі та співпраці з державним сектором.
  • Олександр Шварцман є одним із 50 учасників урядової грантової програми з розвитку садівництва. Завдяки програмі він закладе сад лохини, повідомили в пресслужбі міністерства аграрної політики та продовольства України. Як поінформували в пресслужбі відомства, з Черкащини пощастило стати учасником програми лише одному фермерові — Олександрові Шварцману, міністерство підписало відповідний наказ.
  • Прийом заявок на отримання гранту продовжується, щотижня кількість учасників грантової урядової програми зі створення садів та теплиць зростає. На початок листопада учасниками проєкту зі створення саду стали 50 підприємств, із розвитку теплиць – чотири. Міністерство аграрної політики та продовольства України вже підписало відповідні накази.
  • Урядова програма "єРобота", яка стартувала 1 липня, дає можливість агропідприємцям та фермерам отримати  грант на  розвиток власного садівництва, ягідництва та виноградарства. Грантова програма з компенсації створення садів дозволяє залучити від 140 до 400 тисяч гривень за гектар. Площа території саду має бути від 1 до 25 гектарів. Основна умова — створення нових робочих місць. Цими коштами можна оплатити будь-які витрати, які пов’язані з проєкт. Подати заявку на отримання такого гранту можуть юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які провадять діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур на землях.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок