На Тернопільщині пайовики хочуть розірвати угоду з аграрієм

На Тернопільщині пайовики хочуть розірвати угоду з аграрієм

На Тернопільщині пайовики хочуть розірвати угоду з аграрієм
. Фото: Діана Качуровська/Суспільне Тернопіль

Перекривають дорогу і не дають зібрати урожай. У Залозецькій громаді пайовики судяться з аграрієм. Люди розповідають, що їм не виплачують обіцяні кошти за землю, а договори оренди продовжують без їхнього відома. Представники агропідприємства кажуть, що гроші виплатять, а угоди укладуть наново.

У полі поблизу Залізців зібралися місцеві жителі та жителі сусіднього села Чистопади. Вони перешкоджають руху техніки аграрія, який збирає урожай соняшника на їхніх паях. Жителька Чистопад Світлана Жук каже, підприємець, який орендує ділянки, згідно з договором, за 2021 рік розрахувався, проте обіцяв доплатити. Доплату люди мали отримати до травня цього року.

"Обіцяли, дали розписку, говорили, що обов’язково до травня всі отримають кошти. В мене здано два паї в оренду, для мене 11 тисяч гривень, то є гроші. Я на сьогоднішній день доплати не отримала", – каже Світлана Жук.

На Тернопільщині пайовики хочуть розірвати угоду з аграрієм
Світлана Жук. Фото: Діана Качуровська/Суспільне Тернопіль

Керівник Золочівського відділення "Західної агровиробничої компанії" Олександр Санайко каже, загалом орендують землю у 160 людей із Залізців та Чистопад. З них не отримали доплату 29 людей.

"Згідно з договором ми виконали свої обов’язки, в договорі сказано, що ми маємо проплачувати 10 тисяч раз на рік. Ми людям проплатили. Наші конкуренти за 2021 рік заплатили людям по 13 тисяч. Тоді власник дав згоду, щоб ми проплатили вже не 13, а 15, 5 тисяч. 60-70% людям виплачена була орендна плата 15,5 тисяч. Не було де продати зерна, грошей не було. Сьогодні вже наш Київ погодив, що мають допалити цим 29 людям ту суму 15,5 тисяч гривень, хоч воно і не вказано в договорі, просто власник хотів людям збільшити орендну плату", – каже Олександр Санайко.

На Тернопільщині пайовики хочуть розірвати угоду з аграрієм
Олександр Санайко. Фото: Діана Качуровська/Суспільне Тернопіль

Голова Залозецької громади Андрій Нога каже, оскільки доплата в договорі не вказана, підприємство не доплачує податки у бюджет.

"З приводу податків – це нас найбільше інтересує, бо зараз повне безгрошів’я бюджету. Якщо фірма зобов’язалася платити 8 тисяч гривень, а платить 15 тисяч обіцяних, вона б мала відрахування провести з 15 тисяч, а не від 8. Це 18% ПДФО, це наші безпосередньо кошти громади, які також є недонадходженням в бюджет. Попередньо спілкувалися з нашим юристом, в обробітку даної фірми є близько тисячі гектарів землі, якщо множити це на 18% – це також колосальні для нас втрати. Це приблизно пів мільйона гривень по податках. Сьогодні зверталися до поліції, вже слідчому були направлені матеріали перші", – каже Андрій Нога.

На Тернопільщині пайовики хочуть розірвати угоду з аграрієм
Андрій Нога. Фото: Діана Качуровська/Суспільне Тернопіль

Розірвати договір оренди люди також не можуть. Про це розповіла жителька Чистопадів Ольга Пугач, бо за її словами, не всі отримали копії угод і не знають, доки вони діють.

"Не всім дали ті договори, що там треба звернутися до них, якщо хочеш розривати договір, то до них треба звертатися за пів року і повідомити, що я хочу розірвати договір. Але як до них можна звернутися за пів року, як вони вже продовжили до 2025 договір. Ми не знали, що він до 2025, а тут виявляється ще, що ми до 2027 ту додаткову угоду підписали", – каже Ольга Пугач.

На Тернопільщині пайовики хочуть розірвати угоду з аграрієм
Ольга Пугач. Фото: Діана Качуровська/Суспільне Тернопіль

Ольга Пугач розповіла, пай належить її дочці. На документах стоїть підпис про продовження угоди, але дочка цих документів не підписувала. Тому жінка звернулася до суду.

"То пай дочки моєї. Вона за кордоном і на момент підписання тих всіх додаткових угод її не було. Ми давали запит в Міграційну службу, ми найняли адвоката і там вже прийшли відповіді з Міграційної служби, всі підтвердження є, що її на момент підписання додаткових угод не було. Підпис не її. Ні один, ні другий. Попідписували додаткові угоди до 2025 року. А адвокатка витягнула документи, що виявляється, ми вже до 2027 року підписали додаткову угоду. Ми того взагалі не знали. Підписи в угодах різні", – каже Пугач.

Для порівняння жінка пред'явила підпис у паспорті дочки та копію додаткової угоди з підприємством.

На Тернопільщині пайовики хочуть розірвати угоду з аграрієм
Земельні паї. Фото: Діана Качуровська/Суспільне Тернопіль

Керівник Золочівського відділення "Західної агровиробничої компанії", до якого входить Залозецька ділянка, Олександр Санайко каже, підписи не підробляли.

"В нас були такі інциденти, що люди казали, що підробляли, подавали до суду на експертизу, була експертиза, потім мусили самі ще платити за експертизу. Тим більше вони говорять за договори. Так, я сам особисто і земельники роздавали договори минулого року і по Чистопадах, і при видачі коштів, і при зерні, просто нема такого журналу, треба зробити журнал, щоб людині справді доказати, що вона отримала ці документи. Є такі люди, які їх не отримали, я не відмовляюся, є різні причини, там не було, чи що, але я думаю, що ми постараємося це виправити. Будемо по новому віддавати кожній людині, щоб вона розписувалася. Тим більше, що згідно з законом, якщо ми збільшили орендну плату, ми з більшої орендної плати платимо податки. Якщо ми заплатили 15, 5, а в договорі сказано 10, то нам потрібно з кожною людиною підписати угоду на термін дії того самого договору, але щоб була вже вказана ця сума, яку ми виплачуємо, згідно з якою ми платимо податки в селищну раду", – каже Санайко.

Адвокат Віталій Вітів каже, аби перевірити угоду щодо вашої землі – потрібно звернутися до державного реєстратора, щоб він надавав вам копії угод.

"Якщо особа не знає, до якого часу в неї діє договір укладений і вона не змогла впіймати цей строк, то виникає питання, чи в неї є договір на руках. Якщо в людини немає договору, вона особисто не підписувала його, але ми припускаємо, що хтось недобросовісно зареєстрував такий договір, то в такому випадку можна казати про те, що особа має право розірвати цей договір, або усувати перешкоди. Оскільки договір, який переукладений, ними не підписувався, це може підтвердити тільки судова почеркознавча експертиза, то в цьому випадку суд усуне перешкоди в користуванні землею і скасує реєстрацію речового права, права оренди", – каже Віталій Вітів.

За підроблення та використання підробленого документа, каже Віталій Вітів, передбачений штраф до 17 тисяч гривень, арешт до 6 місяців чи обмеження волі до двох років.

Читайте також

  • Проблеми зі збутом і паливом: як війна змінила життя аграріїв Тернопільщини
На початок