Через війну у Чорному морі загинуло близько 50 тисяч дельфінів

Через війну у Чорному морі загинуло близько 50 тисяч дельфінів

Через війну у Чорному морі загинуло близько 50 тисяч дельфінів
Мертвий дельфін на чорноморському узбережжі. Мертвий дельфін на чорноморському узбережжі. Фото: Іван Русев

Через війну у Чорному морі загинуло близько 50 тисяч дельфінів. Про це на брифінгу повідомив еколог, доктор біологічних наук Іван Русєв.

За його словами, у південно-західній частині Чорного моря маневрує багато військових кораблів, зокрема й підводних, які іноді підходили до берега на відстань близько 100 метрів. Саме через використання кораблями сонарів гинуть дельфіни.

"Всі ці надводні та підводні човни створювали дуже потужні звукові сигнали, які вражали дельфінів. Всі китоподібні, й кити й дельфіни, користуються єдиним потужним пристроєм ехолокації. Майже 60% енергії вони віддають на ехолокацію, на віддачу та сприйняття сигналу. Тому, коли працює високочастотний пристрій, він повністю знищує внутрішнє вухо дельфінів та китоподібних. І дельфін втрачає можливість орієнтуватися в просторі. Він стає наче сліпий, він не може нічого знайти, він може натрапити на міни", — зазначив Іван Русєв.

Через війну Чорному морі загинуло близько 50 тисяч дельфінів
Мертвий дельфін на узбережжі Чорного моря. Фото: Іван Русев

На узбережжі України, Болгарії та Румунії було знайдено 2 500 трупів ссавців, але, згідно з міжнародними дослідженнями, тільки 5% загиблих дельфінів виносять на берег.

В Одеській області досліджувати загибель дельфінів можна лише на ділянці протяжністю в шість кілометрів на території національного природоохоронного парку "Тузлівські лимани". Також, за словами Русєва, моніторинг іноді допомагали проводити військові. Зокрема, це стосувалося тих місць куди був обмежений доступ, або замінованих ділянок.

Через війну Чорному морі загинуло близько 50 тисяч дельфінів
Мертвий дельфін, якого винесло на берег Чорного моря. Фото: Іван Русев

Еколог також додав, що якщо до війни мертвих дельфінів виявляли в середньому тричі на рік, то цьогоріч лише з березня по липень на території парку загиблих ссавців знайшли 44.

Читайте також

  • В Одеській області на узбережжя винесло останки дельфінів
  • Масова гибель дельфінів на Одещині: прокуратура відкрила кримінальне провадження
  • Загинули через війну: у нацпарку на Одещині знайшли трупи дельфінів

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок