Чубаров закликав підняти питання Криму в Нормандському форматі

Чубаров закликав підняти питання Криму в Нормандському форматі

Чубаров закликав підняти питання Криму в Нормандському форматі
.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що 30 квітня міністри закордонних справ під час відеоконференції в Нормандському форматі мають обговорити ситуацію з правами людини в окупованому Криму.

Про це Чубаров написав у Facebook.

За його словами, Росія ігнорує наказ міжнародного суду ООН, який зобов'язує її "утриматися від прийняття або підтримки обмежень відносно можливості кримських татар зберегти власні представницькі інститути, включаючи Меджліс", а також забезпечити членам Меджлісу вільний в'їзд-виїзд на територію Криму.

"В умовах репресій, шо посилюються по відношенню до кримських татар і етнічних українців у тимчасово окупованому Росією Криму, категоричних відмов російських окупантів у звільненні кримських політв'язнів, а також ультимативних тверджень офіційних представників Російської Федерації про те, що, мовляв, "питання щодо належності Криму закрито", закликаємо учасників відеоконференції "нормандського формату" на рівні міністрів, запланованої на 30 квітня 2020 року, обговорити ситуацію з правами людини і становищем кримськотатарського народу в тимчасово окупованому Криму", — написав Чубаров.

Він також закликав міжнародне співтовариство до подальшого посилення санкцій відносно Росії аж до відновлення державного суверенітету України над Кримом і прилеглими до нього водами Чорного й Азовського морів.

Що відомо

  • МЗС України також закликає світову спільноту продовжувати чинити тиск на Росію з метою забезпечення виконання наказу міжнародного суду ООН та припинення утисків кримськотатарської спільноти в окупованому Криму.
  • Раніше повідомлялося, що міністри закордонних справ Німеччини, Франції, України та Росії проведуть відеоконференцію стосовно забезпечення прогресу у спробі подолання конфлікту на сході України наступного тижня, попередньо 30 квітня.
  • 9 грудня 2019 року в Парижі відбувся саміт лідерів Нормандської четвірки за участі президентів Франції, України, РФ та канцлерки Німеччини.
  • Крім того, там пройшли двосторонні переговори лідерів. Зокрема, переговори Володимира Зеленського та Володимира Путіна. Вони розмовляли годину. Після цього президент РФ сказав, що задоволений перебігом перемовин.
  • Конфлікт між Україною та Росією на сході країни спалахнув у 2014 році.
  • Розмови, опосередковані Німеччиною та Францією, дали певний прогрес, проте Мінські угоди залишаються значною мірою не виконаними.
На початок