Ракетні удари по столиці: як працює Київ після обстрілів

Ракетні удари по столиці: як працює Київ після обстрілів

Ракетні удари по столиці: як працює Київ після обстрілів
. Фото: речниця ДСНС Світлана Водолага/Facebook

Уранці 10 жовтня російські війська завдали масованих ракетних ударів по об’єктах на території України. Російські військові випустили понад 80 ракет, близько 45 збили сили ППО. У Києві зранку приблизно о 8.15 під час повітряної тривоги у різних районах міста було чути вибухи. Зафіксовано 7 ударів по Києву. Унаслідок сьогоднішніх обстрілів у столиці 6 людей загинули, 50 постраждали. Суспільне розповідає, як працює місто після масованих обстрілів.

Перебої з електро і водопостачанням

Через обстріли в деяких районах столиці перебої з електроенергією. Мер Києва Віталій Кличко запевнив киян, що віялових відключень світла у місті не буде.

“Віялових відключень електроенергії в Києві не буде. Якщо будуть аварійні – оперативно перекидатимемо потоки електроенергії, щоб не було перебоїв. Тепло буде… Ми все відновимо", — сказав він.

Водночас Кличко повідомив про часткове обмеження електропостачання промисловим клієнтам та частині побутових клієнтів Києва та всієї області.

"Енергетики разом з рятувальними службами роблять все необхідне, щоб максимально швидко відновити нормальну роботу енергосистеми", — зазначив він.

Столичний голова також повідомив, що Київводоканал працює в центрі столиці над ліквідацією пошкодженої водопровідної мережі.

"Але тиск у мережі вже нормалізували і споживачам забезпечене водопостачання", – сказав він.

Компанія"ДТЕК Київські регіональні електромережі" повідомила, що тривалість аварійного відключення електроенергії у Києві та Київській області триватиме близько двох годин.

При цьому критичні об’єкти соціальної сфери — лікарні, метрополітен, рятувальні служби тощо — забезпечуються електроенергією в повному обсязі.

У КМДА також порадили самостійно знизити електроспоживання увечері 10 жовтня, зокрема відключити енергозатратні прилади, такі як бойлери та електрообігрівачі.

Киянам також рекомендують зробити запас питної води і харчів, зарядити телефони тощо.

"Запасіться портативними зарядними пристроями, зарядіть телефони. Також, як ми вже зазначали раніше, зберіть необхідні речі в один рюкзак: невеликий запас води та їжі, теплий одяг, важливі медикаменти, готівку та документи. Будьте готові терміново пройти в укриття в разі необхідності", — йдеться у повідомленні.

Магазини, банки та інші установи і заклади столиці

Близько 30 супермаркетів мережі АТБ працюють з перервами у зв'язку з відсутністю світла повідомили Суспільному в пресслужбі супермаркету. У магазинах спостерігається підвищений попит на харчові продукти.

85% супермаркетів мережі “Сільпо” по всій Україні працюють у звичайному режимі, повідомили Суспільному в пресслужбі супермаркету. Деякі супермаркети не працювали під час відключення електроенергії.

У Києві 90% супермаркетів працюють у звичайному режимі. Магазини не працюють у Харкові та Львові. В прес-службі Сільпо зазначили що усі магазини під час повітряних тривог зачиняються. Запаси продуктів є та підвищеного попиту не спостерігається.

Не працюватимуть також ЦНАПи міста Києва, центри комунального сервісу, київський зоопарк, простір “Vcentri Hub”, ТРЦ Dream, Respublika Park, Lavina Mall, River Mall, ЦУМ, Retroville, River Gauche, Район, Проспект, Cosmo Multimall, Art Mall а також усі ресторани McDonald's. Через підвищений ризик небезпеки додаток замовлень їжі та продуктів “Glovo” також не працює.

Відділення Ощадбанку працюють вибірково. Верховний Суд 10 та 11 жовтня запровадив дистанційний режим роботи.

Школи

Через масовану ракетну атаку навчання у закладах освіти з 10 до 14 жовтня перевели в дистанційний режим навчання, повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

"Наше завдання максимально убезпечити всіх учасників освітнього процесу. Тому прошу прийняти рішення щодо навчання в дистанційному форматі до кінця поточного тижня (до 14.10.2022)", – зазначив міністр.

Транспорт

Київський метрополітен після перших ударів по столиці припинив роботу "червоної" гілки, а згодом і зовсім припинив рух поїздів, а підземні станції працювали як укриття. Близько 13:00 підземка відновила роботу, але киян закликали без нагальної потреби не їздити в метро.

Під час повітряних тривог, Столична підземка припиняє рух наземною частиною "червоної" лінії. Не їздять поїзди "зеленої" гілки метро через Південний міст. Усі підземні станції метрополітену працюють як укриття.

Крім того, за рішенням міської влади Києва, громадський транспорт має зупинятися під час повітряної тривоги, а пасажири повинні вийти з нього і пройти у найближче укриття.

"Укрзалізниця" повідомила, що Київський залізничний вокзал, у якому вибуховою хвилею вибило вікна, вже відкритий для пасажирів на вхід та вихід, посадка та висадка пасажирів відбувається за графіком за графіком.

Пошта

"Укрпошта" після обстрілів поновила роботу майже у всіх регіонах, написав у Facebook гендиректор компанії Ігор Смілянський.

"Вдалось відновити 85% роботи мережі станом на 14:30. Як тільки з’явиться електроживлення — відновимо 100%. Щиро дякую нашим працівникам за витримку, а клієнтам — за розуміння", — зазначив він.

Читайте також

Російські ракетні обстріли України 10 жовтня. Що відомо

У РФ дві мішені: енергооб'єкти по всій країні та люди — Зеленський

ППО збила понад половину ракет, випущених по Україні — командування Повітряних сил

Реакція Кремля на руйнування Кримського мосту, Україна під ракетним обстрілом. 229-й день війни. Онлайн

На початок