Ціни на продукти в Черкасах: одні дорожчають, інші — навпаки. Що відомо

Ціни на продукти в Черкасах: одні дорожчають, інші — навпаки. Що відомо

Ціни на продукти в Черкасах: одні дорожчають, інші — навпаки. Що відомо
. Суспільне: Черкаси

На Черкащині протягом тижня на 15% зросла ціна на яйця, на 12% — на цукор, на 7% — на м’ясо та молочні продукти, про це інформує головне управління статистики в області. На 10 відсотків здорожчали імпортовані фрукти, тоді як українські яблука, груші та сливи почали дешевшати.

Інформацію обласного управління статистики підтвердили продавчині на центральному ринку Черкас: тут десяток курячих яєць можна придбати за 50 гривень, коли ще минулого тижня за десяток правили 30 гривень. Як спрогнозувала продавчиня Людмила Чуйко, наступного тижня їхня вартість може сягнути й 60 гривень.

Вартість рослинної олії така сама лишається протягом місяця, на відміну від вершкового масла, додала Людмила Чуйко:

"Упродовж місяця-двох стабільна ціна на олію. Літр у середньому вартує 50 – 52. Рафінована дорожча. Яйця подорожчали за тиждень на 30-40%. Нині десяток 50 гривень коштує, наступного тижня може вже й 60 буде".

Ціни на харчі зростають
Суспільне: Черкаси

Яблука, груші та сливи на ринку в Черкасах можна придбати від 15 гривень за кілограм, інша ситуація з овочами, пояснив продавець Віктор. Протягом тижня здорожчали огірки, оскільки їх вже доставляють із теплиць, а це додаткові витрати на світло та обігрів, пояснив він. Тож нині вони коштують 70-80 гривень, тоді як минулого тижня було 40-45 гривень.

"Так воно ж буде далі все імпортне — Туреччина, Італія, — все дорожать буде. Капуста ні, капуста не подорожчала, капуста по 15 гривень зараз. А перець болгарський подорожчав. Зараз у середньому коштує 40-55 гривень за кілограм".

Ціни на продукти в Черкасах: одні дорожчають, інші — навпаки. Що відомо
Суспільне: Черкаси

Не залежно від цін, покупці на харчі є. Щодня приходить на базар Юрій Ільчук:

"Ціни виросли, я кожен день купую. Подорожчало все зараз. Я й на базарі, й в магазині купую: дивлюся, де дешевше, там і купую.

"Як виростити та привезти, то нормальна вартість. А як продати — треба і продавцеві заробити. А є люди, яким це трішки й дорого".

Ціни зросли мінімум удвоє, вважає покупчиня Оксана Панімаш:

"Все подорожчало вдвоє! Ось яйця, ще тижня два назад були по 29, а нині уже 40-45. Це золоті яйця! Кури у нас золоті!"

Ціни на харчі зростають
Суспільне: Черкаси

Причину здорожчання яєць пояснив перший віцепрезидент торгово-промислової палати України Михайло Непран в ефірі марафону Суспільного.

"У нас буде невелика проблема із яйцями, зараз виросла ціна на 50%, тому що є певна технологія: для того, щоб курка почала нестись, треба від 4 до 6 місяців мінімум. Через військові дії вийшла така технологічна перерва."

Загалом, ціни на продукти протягом останнього місяця зросли на півтора відсотка, розповів перший заступник начальника головного управління статистики Михайло Литвин.

"Найбільше здорожчали яйця — на 15% та цукор — на 12 %. Від 3 до 7 % зросли ціни на м’ясо, вироби з риби, на хліб, кисломолочну продукцію".

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок