Не всі хворі на коронавірус медики на Харківщині заразилися від пацієнтів — Махота

Не всі хворі на коронавірус медики на Харківщині заразилися від пацієнтів — Махота

Не всі хворі на коронавірус медики на Харківщині заразилися від пацієнтів — Махота
. Ірина Троцька

Яким чином медпрацівники заражаються коронавірусом, має встановлювати комісія.

Про це 22 квітня в ефірі "Теми дня" на UA: Харків розповіла головна санлікарка Харківщини Любов Махота, директорка Харківського лабораторного центру, уповноважена на виконання повноважень головного державного санітарного лікаря у Харківській області.

"Не всі мали контакт з хворими на СOVID, не обслуговували, не доглядали за хворим на СOVID, це тільки деякі із них. Ми можемо, аналізуючи цю ситуацію, припустити, що є такі випадки захворілих серед медичних працівників, які захворіли в побуті, як звичайна людина, і зайшла в лікарню і занесла туди", — сказала Любов Махота.

"Відповідно до постанови про порядок розслідування нещасних випадків і професійних захворювань, роботодавець повинен створити комісію, надати екстрене повідомлення в службу Держпраці, соціальний фонд, профспілки, і ця комісія розглядає детально і з’ясовує, чи це захворювання буде пов’язано з професією чи ні. Уже висновок комісії поставить крапку в цьому питанні", — пояснила вона.

На питання, чи може відсутність засобів захисту у медиків або недбалість бути причиною інфікування, Любов Махота сказала:

"Це індивідуальне ставлення кожного. Одна свідомо відноситься до карантину, інща ні. Аналогічна ситуація може бути і серед медичних працівників, також я вважаю. На сьогоднішній день я не можу сказати, що їм не вистачає маски чи захисного одягу, і через це вони захворіли. Я на 100% впевнена, що на сьогодні цього не може бути. Можливо, не повністю в подальшому забезпеченні... Але я не можу говорити за лікувальні заклади, я впевнена, що на сьогодні вони забезпечені".

Що відомо

На початок