Колекцію фондів волинського музею поповнили речі військ РФ

Колекцію фондів волинського музею поповнили речі військ РФ

Колекцію фондів волинського музею поповнили речі військ РФ
. Експонати, які привезли у музей волонтери. Жовтень 2022 року. Фото: Нововолинський міський історичний музей

Музейний фонд Нововолинського історичного музею 3 жовтня поповнився новими воєнними експонатами, котрі залишили російські військові після деокупації у Харківській та Донецькій областях.

Як розповів Суспільному провідний науковий співробітник Юрій Велінець, каску, військову форму та сухпайок окупаційних військ для музею з власної ініціативи привіз капелан Служби військових капеланів церкви "Скинія", нововолинець Павло Гаврилюк, який волонтерить із 2014 року.

Речі, пов'язані з російсько-українською війною, волинський волонтер привіз із міста Лиман Донецької області, де 1 жовтня військові Збройних сил України провели бойове завдання зі звільнення міста.

Колекцію фондів волинського музею поповнили речі військ РФ
Волонтер Павло Гаврилюк – праворуч. Фото: Нововолинський міський історичний музей

Експонати російсько-української війни привіз із Харківської та Миколаївської областей волонтер Василь Костюк. Серед речей, які свідчитимуть про звільнення українських територій та подвиги ЗСУ – гільза артилерійського снаряду із Миколаївського напрямку, харчові продукти росіян (пляшки алкогольних напоїв, тушківки), а також військова форма й спорядження армії РФ із Харківського напрямку.

Колекцію фондів волинського музею поповнили речі військ РФ
Волонтер Василь Костюк – другий ліворуч. Фото: Нововолинський міський історичний музей

Зі слів музейника Юрія Велінця, і нові, і раніше привезені воєнні експонати в історичному міському музеї виставляти зараз не будуть, а зберігатимуть у фондах для використання в майбутній експозиції після перемоги.

Що відомо

  • У вересні до музею в Нововолинську привезли воєнний експонат, а саме використаним модульний пороховий заряд до американської гаубиці M777 зі стволом калібру 155 міліметрів.
  • У липні Нововолинському історичному музею передали два експонати з фронту: пошкоджений фюзеляж український безпілотний літальний апарат "Лелека-100" та осколки крилатої російської ракети.
  • У червні в Ковельському історичному музеї відкрили виставку з воєнними експонатами з передової, котрі для закладу передали військові з Волині. Це оновлена експозиція під назвою "Україна незламна".

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок