"Найменше авто на передовій "прожило" день": волонтери з Вінниччини відправили захисникам 56 машин

"Найменше авто на передовій "прожило" день": волонтери з Вінниччини відправили захисникам 56 машин

"Найменше авто на передовій "прожило" день": волонтери з Вінниччини відправили захисникам 56 машин
. Фото: Андрій Лиман

Майже 60 автомобілів для захисників доправили на передову волонтери Благодійного фонду "Тихо", що в місті Ладижин на Вінниччині. Організацію заснували через день після повномасштабного вторгнення Росії в Україну – 25 лютого. Про це Суспільному розповів засновник та керівник БФ Андрій Лиман.

"Розвернули задні сидіння в інший бік, щоб можна було їхати та стріляти"

За його словами, у перші дні повномасштабного вторгнення 10 волонтерів із команди віддали на потреби військових свої особисті автомобілі. Крім того, чимало таких пропозицій надходило від вінничан.

"Зокрема, дуже часто "жертвували" свої машини саме дідусі. Прикладів багато. Один подзвонив, що у нього на подвір’ї стоїть "Волга", яку потрібно лише підремонтувати. Інший дідусь передзвонив і каже: "У мене є "Жигулі ", "Копійка". Хочу віддати війську, їм знадобиться". То ми із нього зробили пікап. Зрізали дах і багажник, поставили опори й розвернули задні сидіння в інший бік, щоб можна було їхати та стріляти. Врешті, перефарбували й назвали "Джавеліном", — розповідає Андрій Лиман.

Із Жигулів зробили Пікап, назвали "Джавеліном"
"Найменше авто на передовій "прожило день": волонтери з Вінниччини відправили захисникам 56 машин
Фото: Андрій Лиман
"Дзвонять люди і кажуть, що готові повністю оплатити потрібний автомобіль"

Окрім автівок, які віддають люди, волонтери купують автомобілі за запитами військових.

"Найважче, мабуть, було у березні й квітні. Якось так виходило, що є гроші – нема потрібного авто. І навпаки: є авто, немає грошей. Було таке, що давали оголошення про пошук певного автомобіля. Військові самі хотіли скинутися, щоб його придбати. А ми шукали. Дзвонять люди і кажуть, що готові повністю оплатити потрібний автомобіль. Скажіть лише, куди. Із останнього зателефонував чоловік та віддав для військових досить дорогий позашляховик", — говорить Андрій Лиман.

Перед відправленням на передову всі автомобілі проходять перевірку, їх фарбують та, за необхідності, ремонтують.

"У місті є п'ять СТО, в яких майстри роблять це для нас безкоштовно, — говорить Андрій Лиман, — Якщо рахувати придбані нами автомобілі та ті, які нам передали і ми їх відремонтували, то загалом відправили на передову 56 автомобілів. Наразі ще стоять чотири машини, які готуємо до наступної відправки".

"Найменше авто на передовій "прожило" день: волонтери з Вінниччини відправили захисникам 56 машин
Жигулі переформатували на "пікап" для військових. Фото: Андрій Лиман
"Військові мусять їздити дуже швидко"

Як розповідає волонтер, на передовій автомобілі – це розхідний матеріал. Найменше завезена для захисників машина "прожила" день.

"Було таке, що відвезли кілька буслів на Миколаївщину. Хлопці наступного дня телефонують і кажуть, що все: автомобіля немає, ходова розколота навпіл. Це сталося у Миколаєві, коли йшли активні бої у самому місті. Військові мусять їздити дуже швидко, уночі світло вмикати небезпечно.

Коли перевозили особовий склад, через темряву врізалися у бетонну плиту. Добре, що всі живі. Але на позицію уже діставалися пішки, під обстрілами. Буває, що машина потрапляє у воронку, чи її підривають. Це трапляється досить часто. Спочатку від цього навіть опускалися руки. Але не довше, ніж на 10 хвилин", – каже волонтер.

Наразі, за словами Андрія Лимана, змінилися кольори, у які необхідно фарбувати автомобілі. Відповідно, каже, до сезону – це сірий та білий. Адже автомобілі із зеленим маскуванням стають дуже помітними для російських дронів, і таке авто можуть знищити.

"Найменше авто на передовій "прожило день": волонтери з Вінниччини відправили захисникам 56 машин
Фото: Андрій Лиман
"Перше, що зробив після шоку, зателефонував у військкомат"

БФ "Тихо" у Ладижині працює із 25 лютого.

"24 лютого прокинувся у Києві о восьмій годині і побачив у небі російський військовий літак. Перше, що зробив після шоку, зателефонував у військкомат. Через півтори години уже був там із пройденою комісією. Але, оскільки я не військовий, не взяли. Навчань тоді ще не було. Тому повернувся в Ладижин. Раніше організовував фестивалі, вирішив використати цей досвід і об’єднати усіх місцевих волонтерів", – розповідає Андрій Лиман.

За його словами, наразі у команді працюють близько 50 волонтерів.

"Це на постійній основі. Якщо ж рахувати із тими, хто долучається за потреби, наприклад, допомогти щось завантажити, то маємо близько двох сотень залучених людей", – каже волонтер.

Працюють у фонді за кількома напрямками: допомога ЗСУ, переселенцям та людям, які перебувають у містах, що на межі гуманітарної катастрофи.

Читайте також

  • Понад 900 робочих місць створили релоковані підприємства, які переїхали у Вінницю
  • 90-річному волонтеру з Вінниччини подарували триколісний велосипед

На початок