Квартири для ВПО на Сумщині: в яких умовах живуть родини

Квартири для ВПО на Сумщині: в яких умовах живуть родини

Квартири для ВПО на Сумщині: в яких умовах живуть родини
. Суспільне Суми

На Сумщині 12 багатодітних сімей ВПО, чиє житло зруйноване через війну, 27 вересня отримали тимчасові квартири. Їх придбало "Держмолодьжитло". В яких умовах живуть родини, дізнавалося Суспільне.

Згідно з програмою, родини орендують квартири за 1 гривню на рік та сплачують комунальні платежі. В одній з квартир тепер живе Ірина Керпань. З сім'єю до Сум з Первомайська Луганської області переїхали 8 років тому.

"Переїхали ми 26 червня. Їхали до Сум. Був сильний дощ. Я вагітна була на 8 місяці, чоловік, 2 дитини були – 2 і 5 років – і свекруха моя. Ми очікували (нове житло – ред.), але не вірили. Навіть зараз не віриться", – розповідає Ірина Керпань, переселенка.

Зараз у тимчасовій квартирі живуть ушістьох.

За словами Володимира Братушки, керівника Сумського регіонального управління "Держмолодьжитло", державна програма отримання житла для внутрішньо переміщених осіб, у яких зруйноване житло внаслідок російської агресії, почала діяти на Сумщині з травня. В області придбали 2 квартири в Ромнах та 10 у Сумах.

"На всю Україну було виділено 100 мільйонів. З яких 20 мільйонів на Сумщину. Не тільки ВПО підпадають під цю програму, а також ті особи, житло яких було зруйноване в результаті агресії. Якщо житло не зруйноване і люди повертаються до себе додому, квартири звільняються і надаються тим, хто їх потребує", – пояснює Володимир Братушка, керівник Сумського регіонального управління "Держмолодьжитло", та додає: до цих квартир були певні вимоги. Вони мали бути облаштовані достатнім чином для того, щоб там могли проживати сім’ї. Побутову техніку, спальне приладдя та посуд для сімей придбало і надало Товариство Міжнародного Червоного Хреста України.

Що відомо

  • Багатодітні сім’ї ВПО та родини, чиє житло зруйноване через війну, 27 вересня отримали ключі від нового житла.
  • Станом на 26 серпня знайшли шість родин, які погодились проживати у викуплених "Держмолодьжитлом" квартирах.
  • На кінець серпня знайшли 10 таких родин, повідомляла Суспільному директорка Департаменту соціального захисту населення Сумської ОВА Людмила Мусіяка.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок