Як розпізнати іранський дрон-камікадзе. Пояснюють в ОК "Південь"

Як розпізнати іранський дрон-камікадзе. Пояснюють в ОК "Південь"

Як розпізнати іранський дрон-камікадзе. Пояснюють в ОК "Південь"
. Іранські дрони Shahed-136. Фото: mil.in.ua

Безпілотники іранського виробництва Shahed-136, за допомогою яких російські військові атакують об'єкти інфраструктури на півдні України, можна розпізнати за характерним звуком під час польоту.

Речниця Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк під час брифінгу розповіла, характерною ознакою таких дронів також є політ на низькій висоті, саме тому їх складно виявити силам протиповітряної оборони.

Читайте також: "Шахіди" з маркуванням "Герань-2". Що відомо про іранські дрони, які з'явилися на озброєнні Росії

"Але вони досить гучні, їх можна почути навіть вночі. Це нагадує звук мотора мопеда чи бензопили. Якщо люди чують такий звук, їм варто йти в укриття та уникати місць, куди можуть бути спрямовані ці дрони", — наголосила Гуменюк.

Вона також додала, що дрони, які росіяни перейменували на "Герань-2", використовують для ураження об’єктів інфраструктури, а не підрозділів чи скупчень людей. При цьому Гуменюк зазначила, що вони не дуже ефективні — з 10 вересня на півдні було виявлено понад 30 цих дронів, з яких 22 збили. Тільки 10 дронів влучили, але не всі ці атаки були результативними.

Що відомо

  • 13 вересня повідомлялось, що військові українських Збройних сил вперше знищили ударний БПЛА іранського виробництва.
  • З огляду на особливості конструкції апарату, експерти дійшли висновку, що, найімовірніше, йдеться про іранський БПЛА Shahed-136. При цьому на його уламках наявне маркування кирилицею – "М214 Герань-2".
  • Після цього Україна вирішила позбавити іранського посла акредитації та знизити кількість персоналу в посольстві Ірану в Києві на тлі інформації про постачання безпілотників Росії. Іран заявив, що шкодує через рішення України. Водночас Українське МЗС підкреслило, що відповідальність за погіршення дипвідносин між країнами несе лише іранська сторона.

Читайте також

Чи здатні іранські дрони допомогти Росії змінити хід війни: відповідає полковник ЗСУ

На початок