В Україні не вистачає м’яса, слід спрямувати гроші на тваринництво — Асоціація фермерів

В Україні не вистачає м’яса, слід спрямувати гроші на тваринництво — Асоціація фермерів

В Україні не вистачає м’яса, слід спрямувати гроші на тваринництво — Асоціація фермерів
. Доярка на фермі у селі Дмитрівка Донецької області, 12.08.2022. Фото: Associated Press

Гранти, які пропонує держава для фермерів, приносять велику користь, однак на тлі нестачі м’яса та проблем з експортом зерна в Україні необхідно спрямувати кошти на скотарство.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному повідомив перший віцепрезидент Асоціації фермерів України та колишній заступник голови Мінагрополітики Віктор Шеремета.

"Це добре, що діють такі програми (гранти "єРобота" для підтримки агробізнесу — ред.). Знаю, що ті перші фермери, які подали свої проєкти, сьогодні навіть вже отримали кошти. Але в напрямку тваринництва ще не достатньо працюють такі програми. А це та галузь, де робота триває цілий рік. Тому що овочівництво, садівництво — це сезони. Тому там потреба є, але вже не така", — зазначив Шеремета.

На його переконання, в першу чергу держава повинна стимулювати розвиток тваринництва.

"Простіше це зробити через невеликі приватні господарства. І в першу чергу — це молочне скотарство", — підкреслив перший віцепрезидент Асоціації фермерів.

Він розповів, що Асоціація вже надсилала свої пропозиції в Міністерство агрополітики, зокрема, ті, що підтримують молочне скотарство.

"Якщо в нас сьогодні свинарство, птахівництво падає, то його, в принципі, можна легко відновити. А відновити молочне скотарство, де за останні 10-20 років знизилося поголів’я в кілька разів, важче", — додав Віктор Шеремета.

"У Польщі, приміром, держава стимулювала початок розвитку молочного скотарства, хто тримає три й більше корів. На наступний рік додаєш, тобі також додають. Зараз діє програма — 5 тисяч на корову. Але здебільшого цим займаються у нас люди старшого покоління, яким складно скористатися програмою "єРобота" в інтернеті", — зауважив він.

"Повинні бути грантові проєкти на придбання корів або нетелів, або взагалі молодняка — і птахівництва, і поросят, щоб дати стрімкий розвиток тваринництву. Бо у нас сьогодні проблема з експортом зерна, і не вистачає м’яса в Україні", — підсумував Шеремета.

Читайте також

Понад тисячу українців отримають гранти від держави на власну справу — Мінекономіки

На початок