Українського журналіста Цимбалюка у Росії визнали іноагентом

Українського журналіста Цимбалюка у Росії визнали іноагентом

Українського журналіста Цимбалюка у Росії визнали іноагентом
. Журналіст Роман Цимбалюк на параді знищеної російської техніки на Хрещатику 25 серпня 2022 року. Фoто: Facebook / Roman Tsymbaliuk

Мін'юст РФ включив українського журналіста Романа Цимбалюка до списку фізосіб-іноагентів. Про це свідчать дані реєстру іноземних агентів.

Крім нього до списку потрапили Дмитро Іванов (повний тезка YouTube-блогера Камікадзе Ді), Олександр Кушнар (колишній співробітник визнаного ЗМІ-іноагентом "Радіо Свобода") та Данило Кен (голова "Альянсу вчителів").

Роман Цимбалюк – український журналіст, колишній власний кореспондент агентства УНІАН у РФ. Він був єдиним українським кореспондентом, акредитованим у Росії. Жив у Москві.

8 грудня 2021 року прокуратура Москви викликала Цимбалюка на допит за звинуваченням у розпалюванні ворожнечі та екстремізмі. За повідомленням російських ЗМІ у відео журналіста, опублікованих на його YouTube-каналі нібито містилися елементи "ненависті до росіян".

Після цього журналіст виїхав із Росії і навіть пропустив щорічну пресконференцію Путіна.

"Я виїхав із Російської Федерації, оскільки вважаю, що є загроза моїй особистій безпеці. Російська хунта, здається, проявила себе. І зараз вони нібито кажуть, що відкликали виклик на допит, але це не означає, що його знову не буде", — сказав він в інтерв'ю "Громадському".

Цимбалюк пояснив, що російські силовики підозрюють його в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі через його висловлювання: "Шановні росіяни! Можете до нас ставитися як завгодно, називати нас як завгодно, навіть використовувати лексику Скабєєвої-Соловйова. Але знайте, що якщо ваші військові чи люди без опізнавальних знаків перетнуть кордон України зі зброєю — їх вб’ють, знищать як скажених псів".

Читайте також

Іранські дрони на озброєнні РФ та початок "референдумів". 212-й день війни. Онлайн

Контрнаступ ЗСУ на Харківщині. Текстовий онлайн

У Росії внесли коміка Максима Галкіна в список іноземних агентів

На початок