"Росія не питає у моїх рідних, хочуть вони цей референдум, чи ні", — що кажуть переселенці, рідні яких в окупації

"Росія не питає у моїх рідних, хочуть вони цей референдум, чи ні", — що кажуть переселенці, рідні яких в окупації

"Росія не питає у моїх рідних, хочуть вони цей референдум, чи ні", — що кажуть переселенці, рідні яких в окупації
.

Що думають переселенці про псевдореферендум, який відсьогодні відбувається на територіях їх колись постійного місця проживання, як на це реагують їхні рідні та друзі, котрі залишились на окупованих територіях, дізнавалися журналісти Суспільного Запоріжжя.

Імен людей ми не називаємо з міркувань безпеки.

"Додому не приходили, але є агітаційні якісь акції у центрах смт, міст, де роздають листівки, розказують про те, що приходьте на референдум. Таке відбувається, наприклад, у Кам'янці-Дніпровській. Здебільшого тиск відбувається на людей з проукраїнською позицією в містах, де знаходиться найбільше російських військових. Люди здебільшого хвилюються тим, як пережити цю зиму, тобто їх насправді не цікавить референдум. Люди здебільшого хвилюються, за те, щоб не померти з голоду", — розповідає переселенець з Кам'янки-Дніпровської.

Жителька Бердянська каже, що її ставлення до так званого "референдуму" вкрай негативне:

"Це дуже цинічно, нагло, несправедливо та незаконно. Будуть ходити по домівках нагло, примушувати людей. Я думаю, може їм, не виходити, не відкривати людям, виїжджати якось, ховатися".

Переселенка з Маріуполя має рідних в окупованому місті. Каже, вони проти "референдуму":

"Але російська держава не питає у моїх рідних, хочуть вони цей "референдум", чи ні. Вони беруть всі їх паспортні дані з державних установ. Мої рідні не дають згоду. Це подається так, ніби вони цього хочуть. Вони беруть усі паспортні дані — і типу більшість “за”. Мої рідні зараз не можуть виїхати звідти".

Як раніше повідомляло Суспільне, 20 вересня окупанти заявили, що планують негайно організувати так званий "референдум" на Запоріжжі, а також на Херсонщині та у так званих "Л/ДНР".

Псевдогубернатор Балицький повідомив, що підписав положення про проведення "референдуму щодо питання територіальної приналежності Запорізької області".

Читайте також: Псевдореферендум щодо приєднання до РФ на Запоріжжі. Що відомо

На Запоріжжі людей змушують брати участь у псевдореферендумі шантажем та погрозами

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок