Зеленський доручив МЗС відреагувати на факти використання росіянами іранських дронів

Зеленський доручив МЗС відреагувати на факти використання росіянами іранських дронів

Зеленський доручив МЗС відреагувати на факти використання росіянами іранських дронів
. Фокус

Про це повідомив речник президента Сергій Никифоров. 23 вересня на східному та південному напрямках російські окупанти атакували Україну безпілотниками-камікадзе "Shahed-136" іранського виробництва. Станом на 18.30 шість дронів-камікадзе збили зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил Збройних Сил України.

"Президент України доручив МЗС відреагувати на факти використання російськими військами озброєння іранського виробництва. На жаль, дані розвідки та повідомлення у ЗМІ остаточно підтвердилися на полі бою. Це — кроки Ірану проти суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, а також проти життя і здоров’я громадян України", — написав Никифоров у Facebook.

Никифоров додав, що публічно керівництво Ірану неодноразово заявляло про свою нейтральність та готовність бути посередником у припиненні російської агресії проти України.

Що відомо про дрони Shahed

Shahed має декілька модифікацій. Наразі ЗСУ за частинами дрона, збитого 20 вересня на узбережжі Очакова, ідентифікували безпілотник-камікадзе Shahed 136, який був маркований як "Герань-2".

Це так званий дрон-камікадзе — баражуючий боєприпас. Він призначений для ураження цілей на дальній відстані. Наводиться дрон на стаціонарну ціль за супутниковими координатами. Запускається з пускової платформи, має двигун, за допомогою якого набирає швидкість та висоту. Ціль вражає боєголовка в носовій частині дрона.

Характеристики Shahed 136:

  • дальність польоту — до 2500 км;
  • вага — 200 кг;
  • довжина — 3,5 метри;
  • розмах крил — 2,5 метри;
  • боєголовка — в носовій частині;
  • запуск — зі спеціальної платформи.

Читайте також

"Шахіди" з маркуванням "Герань-2". Що відомо про іранські дрони, які з'явилися на озброєнні Росії

Чи можуть росіяни використати іранські дрони-камікадзе для ударів по Одеській області? Пояснює експерт

Іранські дрони на озброєнні РФ та початок "референдумів". 212-й день війни. Онлайн

На початок