Бундестаг не проголосував за передачу танків Україні

Бундестаг не проголосував за передачу танків Україні

Бундестаг не проголосував за передачу танків Україні
. Зала пленарних засідань Бундестагу (нижньої палати парламенту) 8 липня 2022 року, Берлін. (Фото Тобіаса ШВАРЦА / Getty Images)

Німецький парламент (Бундестаг) не зміг проголосувати за законопроєкт, який передбачає негайну передачу Україні західних танків та іншої бронетехніки.

Про це повідомляє NTV.

Як зазначається в дописі, ініціатором документа під назвою "Захищаючи мир і свободу в Європі — рішуче підтримуючи Україну важкою зброєю зараз" виступив опозиційний блок ХДС/ХССОб’єднання партій "Християнсько-демократичний союз" і "Християнсько-соціальний союз"., також відомий як "Союз".

Законопроєкт передбачає надання негайного дозволу на передачу Україні бойових танків і бронетранспортерів із наявних запасів. Також він вимагає направити Україні додаткове важке озброєння.

Під час обговорень у Бундестазі депутатка від Вільної демократичної партії Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн, яка очолює парламентський комітет з питань оборони, закликала колег негайно підтримати документ.

"У нинішній військовій ситуації, в якій українська армія поступово відвойовує свої території, ми повинні поставити як мінімум БТР Fuchs та бойову машину піхоти Marder. А якщо цього вимагає ситуація, то, можливо, та бойовий танк Leopard", — наголосила вона.

Однак так звана "світлофорна коаліція"За кольорами емблем трьох партій, які входять до складу коаліції — Соціал-демократична партія, "Зелені" та Вільні демократи та члени лівої фракції завадили Бундестагу ухвалити негайне рішення своїми голосами. Натомість заявка була передана на розгляд комітету із закордонних справ.

"Вони прикриваються процедурними питаннями", — розкритикував це рішення парламентський директор фракції Союзу Торстен Фрай із ХДС.

Видання зазначає, що такий крок призведе до тривалішого розгляду документа.

Що відомо

  • 19 вересня повідомлялось, що Міністерство оборони Німеччини ухвалило рішення передати Україні ще чотири самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000.
  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв збільшити військову допомогу Україні після виступу брата мера Києва та колишнього боксера Володимира Кличка у Потсдамі, 15 вересня.
  • Раніше міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт повідомила, що Німеччина збирається надати Україні реактивні системи залпового вогню MARS II із боєприпасами, а також бронетранспортери Dingo як альтернативу бронемашинам Fuchs.

Читайте також

Німеччина готує новий пакет військової допомоги для України: що у переліку

“Більш сучасні та легші в експлуатації”: європейські гаубиці на озброєнні ЗСУ на Донбасі

Україна сподівається на допомогу Німеччини в розбудові протиповітряної оборони — Шмигаль

Німеччина не вагалася, чи давати Україні зброю — Шольц

На початок