Вторгнення Росії в Україну: ситуація на Запоріжжі. День 212-й

Вторгнення Росії в Україну: ситуація на Запоріжжі. День 212-й

Оновлюється
Вторгнення Росії в Україну: ситуація на Запоріжжі. День 212-й
. Фото: Суспільне Запоріжжя

23 вересня — 212 день, відколи Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне Запоріжжя веде текстовий онлайн подій війни у Запорізькій області. Новини попередньої доби читайте тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Запоріжжя.

Головне на цей час:

  • 22 вересня росіяни завдали десять ракетних ударів по Запоріжжю, троє були людей травмовані. Напередодні, 21 вересня, окупанти також завдали ракетних ударів по обласному центру. Ракетним ударом 20 вересня зруйнували школу у селі Григорівка на Запоріжжі. Того ж дня у результаті російських ракетних обстрілів у Комишувасі було зруйноване останнє діюче підприємство.
  • 20 вересня окупанти заявили, що планують негайно організувати так званий "референдум" на Запоріжжі. Псевдогубернатор Балицький повідомив, що підписав положення про проведення "референдуму щодо питання територіальної приналежності Запорізької області". Його проведення заплановане з 23 до 27 вересня. Суспільне Запоріжжя слідкує за перебігом подій на тимчасово окупованих територіях області у текстовому онлайні.

Підтверджено ураження військових об’єктів РФ за попередні дні

У Запорізькій та Херсонській областях минулими днями українські захисники уразили три райони зосередження особового складу військ РФ. Втрати окупантів складають до 110 осіб загиблими та понад 120 осіб пораненими. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Російські війська обстріляли 12 населених пунктів області

Російські військові обстріляли з танків, мінометів та артилерії населені пункти Новомиколаївка, Зелене Поле, Времівка, Велика Новосілка, Новоукраїнка, Золота Нива, Вугледар, Нескучне, Павлівка, Гуляйпільське, Малі Щербаки та Мала Токмачка. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

Прокуратура відкрила ряд справ пов'язаних із псевдореферендумом на Запоріжжі

За обставинами проведення представниками держави-агресора псевдореферендумів, зокрема на Запоріжжі, за процесуального керівництва прокуратур розпочато ряд кримінальних проваджень за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканість України та колабораційної діяльності (ст. 110, ст. 111-1 КК України). Про це повідомляє Офіс Генпрокурора.

Під час досудового розслідування здійснюється документування і перевірка причетності до протиправної діяльності понад 4000 осіб, задіяних в організації так званих "референдумів".

МАГАТЕ має намір збільшити місію на ЗАЕС

Як один із кроків до демілітаризації ЗАЕС і її безпечної роботи, МАГАТЕ планує збільшити свою місію на станції. Український Уряд також працює над тим, аби на ЗАЕС вирушили міжнародні місії ООН та ЄС.

"Важливо, аби російські війська були виведені не тільки із Запорізької АЕС, але також з Енергодара. Має бути створена 30-кілометрова зона безпеки", — зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За добу внаслідок обстрілів з боку військ РФ спалахнуло 5 пожеж

22 вересня у Запоріжжі виникла пожежа внаслідок влучання ракети на територію об’єкта критичної інфраструктури на площі 300 м². У Пологівському районі горіли два житлових будинки та господарча споруда. У Василівському районі зайнялося в житловому будинку на загальній площі 10 м². Рятувальники ліквідували пожежі.

Також у місті зазнав руйнувань готель. Там рятувальники витягли з-під завалів шістьох людей. Від отриманих травм одна людина загинула. Трьох травмованих госпіталізували у медзаклади, ще двоє отримали допомогу медиків на місці та відмовилися від подальшої госпіталізації. 27 людей покинули будівлю самостійно.

Про це повідомили в ГУ ДСНС України у Запорізькій області.

Війська РФ обстріляли ракетами обласний центр та Запорізький район

Вночі російські війська поцілили 10 ракетами по Запоріжжю. Внаслідок цього зруйновано об’єкт цивільної інфраструктури, пошкоджені будинки та автомобілі. Трьох людей госпіталізували з легкими травмами.

Одна з ракет поцілила в будівлю поблизу міста в Запорізькому районі. Травмованих немає. Про це повідомив очільник Запорізької ОВА Олександр Старух.

Читайте також: У Запоріжжі внаслідок влучання російської ракети пошкоджені близько 50 автівок, що перебували на стоянці

Триває евакуація з тимчасово окупованої території

За добу 22 вересня з тимчасово окупованої території області евакуйовано 853 цивільних людей, з них 150 – діти. Такі дані оприлюднили у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

Впродовж доби російські війська обстріляли 11 населених пунктів на Запоріжжі

Протягом доби 22 вересня російські війська вели обстріли у районі міст Запоріжжя, Оріхів та Гуляйполе, сіл Білогір'я, Ольгівське, Щербаки, Малі Щербаки, Запорізьке, Темирівка, Шевченко, Преображенка, Привільне, Кам'янське, Верхня Терса, Успенівка, Дорожнянка, Малинівка, Новоандріївка, Мала Токмачка, Червоне та смт Залізничне.

До поліції надійшло 74 повідомлення про руйнування об’єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів. Про це інформують у Запорізькій ОВА.

У Мелітополі пролунав вибух

О 7 ранку в Мелітополі пролунав гучний вибух. Найбільше його почули мешканці центральної частини міста.

"Люди бояться виходити з дому. А цей страх на руку окупантам — в перший день побудинкового "голосування" на псевдореферендумі їм потрібно, щоб всі тихо сиділи вдома", — повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Читайте також: Окупанти планують залучити до "охорони" псевдореферендуму на Запоріжжі понад тисячу силовиків РФ

Російські військові обстріляли з артилерії населені пункти області

На Запорізькому напрямку російські збройні сили обстріляли з артилерії населені пункти Мала Токмачка, Нова Токмачка, Малі Щербаки, Зелене Поле, Залізничне та Рівнопілля. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На початок